FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE FILM DE SCURT-METRAJ ALTER-NATIVE ÎNCEPE ASTĂZI, LA TÂRGU MUREȘ

Distribuie pe:

Filmul “Imaculat”, cu regia semnată de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, care este propunerea României pentru categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film (Oscar 2023), va fi prezentat la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care începe astăzi, la Târgu Mureș.

Anunțul a fost făcut, luni, într-o conferință de presă, de către directorul Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, Sipos Levente, care a precizat că “Imaculat” va fi prezentat gratuit, ca de altfel și celelalte filme de lung metraj din România și Ungaria, la fel ca și cele 42 de scurtmetraje selectate în finala concursului.

“Este ediția treizeci și sperăm că nu va fi ultima. Spun acest lucru deoarece Ordonanța de Guvern numărul 51 care reglementează finanțările nerambursabile a fost modificată începând în această vară și a fost modificată într-o direcție care este foarte nefavorabilă evenimentelor culturale, mai ales cele care se desfășoară în provincie și nu în Capitală. Și aceasta, fiindcă evenimentele din provincie nu pot să atragă sponsori foarte puternici, finanțatori privați foarte puternici. Festivalul în mare va fi la fel, deci are aceeași structură ca în anii anteriori. Concursul firmelor de scurtmetraj, lungmetraje, spectacole de teatru, concert, o expoziție, cu o noutate în ceea ce privește programul: pentru prima dată avem un concurs al filmelor regionale dedicat regizorilor din Transilvania. Acest concurs va fi premiat cu Premiul Ervin Schnedarek, cel care a lăsat o amprentă destul de accentuată asupra vieții și culturii cinematografice și fotografice a orașului nostru (...) Avem și în acest an un film produs pentru Oscar, «Imaculat», care va rula joi seară, în prezența regizoarei Monica Stan”, a declarat Sipos Levente.

Un alt punct interesant, a arătat Sipos, este “Micul Prinț - spectacol pentru oameni mari”, care rulează de câțiva ani cu succes în toată țara, la care de asemenea publicul va avea acces gratuit, la fel ca la toate evenimentele festivalului.

Directorul artistic al evenimentului, Németh Elõd, a precizat că în urma deciziei juriului de preselecție, 42 de scurtmetraje vor concura în finala Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, acestea fiind selectate din cele 841 de pelicule înscrise.

Potrivit lui Németh Elõd, din cele 42 de scurtmetraje admise, 19 sunt filme de ficțiune, 15 animații, 4 documentare și 4 filme experimentale.

“Filmele de pandemie - așa au fost anul trecut, iar filmele de război încă nu s-au făcut. Deci majoritatea filmelor sunt filme de la universități din toate părțile Europei și din Asia, în special din Iran. Foarte multe filme vin din Iran, nu știu, poate pentru că noi primim filme gratis (...) Majoritatea filmelor sunt filme studențești, mai puțin documentare (...) Din 42 de filme, 19 sunt ficțiuni, dar față de anii precedenți, numărul de 4 documentare și de filme experimentale care au fost selectate, este o creștere”, a spus Németh Elõd.

România și Franța au câte șapte filme în finală, Ungaria are șase, Rusia are cinci, iar Estonia are patru creații, dar în total sunt reprezentate 17 țări.

Reprezentantul Asociației “Érted - Pentru tine”, Domokos Ferenc, co-organizatorul festivalului, a precizat că și în acest an tinerii s-au implicat în organizarea evenimentului, prin gestionarea platformelor online.

“Ne ocupăm cel mai mult de comunicarea pe platformele online - Facebook, Instagram - de exemplu prin materiale fotografice, videografice, dar și prin alte metode de advertising online. Sperăm că nu este ultima ediție a festivalului, eu sunt convins de acest lucru. Dacă, de exemplu, ne gândim la situația cinematografului și a vizionării de filme în cinematograf, mulți au spus că va veni moartea cinematografului, dar tot nu a venit. Sperăm acest lucru și când ne gândim la festivalul Alter-Native. Și ce aș dori să menționez, sunt programele adiționale care vor fi organizate cu scopul de a da posibilitatea participanților să experimenteze puțin lumea filmului, să vadă cum se fac, cum se face, de exemplu, o scenă dintr-un film. Avem și workshop-uri de acest gen și pentru cei mici, dar și pentru adulți și tineri”, a precizat Domokos Ferenc, citat de Agerpres.

Festivalul Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native se va desfășura în Palatul Culturii din Târgu Mureș, în perioada 28 septembrie - 2 octombrie

Lasă un comentariu