MANIFESTĂRI DEDICATE COMEMORĂRII VICTIMELOR HOLOCAUSTULUI

Distribuie pe:

În luna octombrie se împlinesc 81 de ani de la începerea deportării evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud și Bucovina de Nord în Transnistria, se arată într-un comunicat de presă dat publicității ieri de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și alte localități din vecinătate au fost escortați în Transnistria. În perioada 1941-1943, în lagărele și ghetourile din Transnistria au murit între 115.000-118.000 de evrei locali, 105.000-120.000 de evrei din România.

Acțiunile guvernului Antonescu din perioada celui de-AQl Doilea Război Mondial au fost îndreptate, de asemenea, împotriva romilor sedentari și nomazi. Anul acesta, se împlinesc 80 de ani la deportarea acestora în Transnistria. De-a lungul anului 1942, peste 25.000 de romi au fost deportați în județele Balta, Golta, Berezovka, Oceacov de către autoritățile române, ca urmare a politicii rasiale a regimului Antonescu. Peste 11.000 dintre ei și-au pierdut viața în acele locuri.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” organizează astăzi, în Capitală, ceremonia anuală de comemorare a victimelor Holocaustului la Memorialul Victimelor Holocaustului în București.

Tot astăzi, în Târgu Mureș, la Monumentul Martirilor Evrei de pe strada Călărașilor, cu începere de la ora 12.00, are loc Comemorarea Holocaustului. Manifestarea este organizată de Instituția Prefectului în colaborare cu Comunitatea Evreilor din Târgu Mureș. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu