“Alianța pentru sănătate” în Sighișoara funcționează! PSD, PNL și PMP au reușit să aloce Spitalului Municipal peste 4 milioane de lei pentru achiziția unui RMN

Distribuie pe:

Marți, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local Sighișoara, consilierii PNL, PSD și PMP au propus un amendament la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local privind alocarea a 4,2 milioane de lei Spitalului Municipal. Unitatea sanitară se află în subordinea Consiliului Local Sighișoara. Astfel, consilierii celor trei formațiuni au reușit să-și impună voința, exprimată cu mai bine de o lună în urmă, privind alocarea unei sume din banii încasați suplimentar la bugetul local ca urmare a aplicării, din acest an, a cotei maxime de impozitare a clădirilor din Sighișoara pentru sănătate Pentru că în 27 decembrie 2022 primarul a retras de pe ordinea de zi a ședinței consiliului local proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și impozitelor, municipiul Sighișoara a fost nevoit ca de la 1 ianuarie să aplice, conform Codului Fiscal, cota maximă de impozitare. Astfel, în 2023 persoanele fizice plătesc cu 133% în plus la impozitele pe clădiri iar cele juridice cu 44% în plus.

În 22 februarie consilierii aparținând PNL, PSD și PMP au depus un proiect de hotărâre privind achiziția unui aparat de rezonanță magnetică (RMN) pentru Spitalul Municipal Sighișoara. A doua zi, primarul Iulian Sîrbu a inițiat o consultare publică prin intermediul rețelelor sociale, prin care îi întreba pe locuitorii vechiului burg medieval dacă “Sunteți de acord ca pentru cumpărarea unui RMN să alocăm 10% din Bugetul Local, iar diferența necesară să fie obținută prin fonduri europene sau prin programe naționale de investiții?”.

Proiectul respectiv nu a fost supus dezbaterii consiliului local, însă cele trei partide s-au folosit de oportunitatea votării rectificării de buget pentru a cuprinde cele 4,2 milioane de lei la secțiunea dezvoltare a Spitalului Municipal.

După ședință, primarul, Iulian Sîrbu, a scris pe pagina sa oficială de Facebook: “S-a aprobat, în cele din urmă, rectificarea Bugetului Municipiului Sighișoara. Nu înainte ca PNL, PSD și PMP să aibă și un amendament: luăm bani dintr-o parte (?) și punem în altă parte pentru achiziționarea unui RMN. Efectele acestei decizii luate “din pix” se vor vedea, din păcate, lunile următoare. Nu înțeleg, totuși, de ce nu vor să accesăm bani europeni? Cine are, de fapt, de câștigat dacă se va face o asemenea achiziție cu o așa sumă mare de bani...Susțin achiziționarea unui RMN din fonduri nerambursabile, însă, oare, chiar merită condiționarea salariilor celor din cadrul Direcției de Asistență Socială, proiectele cu finanțări nerambursabile și alte investiții doar pentru a face această achiziție, acum? Permiteți-mi să fiu sceptic în ceea ce privește bunele lor intenții”.

Consilierul local Adrian Grabcev (PSD), unul dintre inițiatorii acestui demers ne-a declarat că “am reușit să ne impunem voința. Chiar dacă proiectul nostru privind achiziția unui RMN nu a fost pus pe ordinea de zi, am venit cu acest amendament la buget. Acum, spitalul are acești bani la dispoziție pentru a se dezvolta. Credem cu tărie, în continuare, că investițiile în sănătate sunt nu doar binevenite ci sunt prioritare. Acești bani nu sunt risipiți iar intențiile noastre (PNL, PSD și PMP - n.r.) sunt dintre cele mai bune. Educația și sănătatea sunt, întotdeauna în fruntea listei de priorități”. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu