TRECERILE DE PIETONI NESEMAFORIZATE DE PE DRUMURILE PUBLICE VOR FI ILUMINATE

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 967, din 5 octombrie 2022, a fost publicată Legea nr. 278/2022 pentru completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Actul normativ prevede că administratorii de drumuri au la dispoziție un an în care să realizeze iluminarea trecerilor de pietoni de pe drumurile publice, nesemaforizate.

Concret, la art. nr. 72 din OUG nr. 195/2002, a fost adăugat un nou alineat: “Administratorul drumului are obligația să asigure iluminarea corespunzătoare a trecerilor nesemaforizate marcate și semnalizate corespunzător, cu sisteme inteligente de iluminat tip led cu lumină asimetrică pentru crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean, situate în intravilanul localităților”.

Atenție! Administratorii de drum au la dispoziție un an, de la data publicării legii în Monitorul Oficial de a se supune acestor prevederi, iar sancțiunile intră în vigoare la o perioadă de doi ani.

“Astfel de treceri de pietoni nesemaforizate și neiluminate prezintă un risc crescut de accidente rutiere, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Studiile au demonstrat că realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopții îmbunătățește siguranța participanților la trafic.

Serviciul de iluminat public se desfășoară sub conducerea, coordonarea și responsabilitatea autorităților administrației publice locale, prin urmare, lor le revine obligativitatea de a asigura iluminarea trecerilor de pietoni”, se arată în nota de fundamentare. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu