PETROM POATE TRECE SUB CONTROLUL NORVEGIENILOR. AUSTRIA AR PUTEA SĂ SACRIFICE OMV PENTRU A-ȘI ASIGURA INDEPENDENȚA DE RUSIA

Distribuie pe:

Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, poate trece sub controlul unui consorțiu norvegian, care dorește să preia nu numai 31,5% din acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, cât a anunțat în urmă cu o lună Trend, ci un pachet de control de cel puțin 51%.

Potrivit publicațiilor austriece Kurier și Der Standard, citate de News.ro, pentru a scăpa de dependența de gazele rusești, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacției.

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare și producție hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică și pentru exploatarea Neptun Deep din Marea Neagră.

Spre deosebire de OMV, care, deși mai deține participații în proiecte offshore de mare adâncime, nu este operator în niciunul dintre acestea, companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte, precizează Profit.ro.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorțiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, și anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

BENZINARII IAR UMFLĂ PREȚURILE: DIFERENȚĂ RECORD ÎNTRE MOTORINĂ ȘI BENZINĂ

După înțelegerea OPEC+ de scădere a producției și în perspectiva embargoului UE pe petrolul rusesc, benzinarii au început să scumpească din nou carburanții la pompă.

Astfel, și vineri și sâmbătă, OMV Petrom a scumpit atât benzina, cât și motorina.

Vineri, scumpirea a fost la motorină cu 8 bani pe litru și la benzină cu 4 bani pe litru, iar sâmbătă, OMV a mai adăugat câte 2 bani la fiecare sortiment.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a ajuns la un nivel record, de 1,43 lei/l.

Și lanțurile Lukoil, MOL și Rompetrol au efectuat majorări de prețuri mai ample.

Este prima scumpire, după un val de ieftiniri, efectuată de OMV Petrom din 13 septembrie, relevă date analizate de Profit.ro.

Ce prețuri găsim la benzinărie

Benzina

* Petrom - 6,56-6,63 lei/l

* OMV - 6,68-6,71 lei/l

* Lukoil - 6,55-6,60 lei/l

* Mol - 6,66-6,71 lei/l

* Rompetrol - 6,65-6,69 lei/l

Motorina

* Petrom - 7,99-8,02 lei/l

* OMV - 8,07-8,10 lei/l.

* Lukoil - 7,98-8,01 lei/l.

* MOL - 8,06-8,10 lei/l.

* Rompetrol - 8,04-8,08 lei/l.

Context

Grupul OPEC+ a decis, miercuri, la Viena, reducerea producției de petrol cu două milioane de barili pe zi, reprezentând 2% din volumul mondial, în pofida apelurilor Washingtonului, care a criticat decizia.

Grupul din care fac parte Arabia Saudită și Rusia a anunțat că decizia a fost luată pentru a stabiliza prețurile în scădere din ultimele luni pe fondul încetinirii activităților economice.

Temerile cu privire la planul statelor OPEC de a reduce producția au provocat deja creșterea prețurilor pe piețele internaționale în această săptămână.

Pe de altă parte, UE va interzice importurile de petrol rusesc începând cu 5 decembrie - în pofida faptului că blocul încă se încarcă cu țiței rusesc cu câteva luni înainte de iarnă, pe fondul crizei energetice actuale. Embargoul este de așteptat să reducă aproximativ 90%

din importurile de țiței rusesc către UE.

Lasă un comentariu