RATELE DOBÂNZILOR CONTINUĂ SĂ CREASCĂ PÂNĂ ÎN 2023

Distribuie pe:

Abia începând de anul viitor inflația se va mai domoli, estimează șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, transmite CNBC.

Ea a menționat că ratele dobânzilor vor continua probabil să crească la nivel global, până în 2023, când prețurile vor începe să scadă ca răspuns la acțiunile băncilor centrale.

“Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflația, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că așteptările inflaționiste rămân ferm ancorate. În acest moment, încă vedem inflația în creștere; trebuie să aruncăm niște apă rece pe ea”, a declarat Georgieva pentru CNBC, la întâlnirea G-20 de vineri din Bali.

De ce a majorat BNR dobânda cheie? Isărescu spune că va fi greu de evitat recesiunea: “Mergem și noi văzând și făcând”.

De ce a majorat BNR dobânda cheie?

Întreruperea lanțurilor de aprovizionare, din cauza pandemiei, a creat blocaje, în timp ce războiul din Ucraina a agravat aceste șocuri. Rezultatul a fost o creștere a prețurilor mărfurilor, inclusiv pentru produse de bază cheie, precum alimente, îngrășăminte și energie.

În timp ce inflația prețurilor alimentelor era deja în urcare înainte de pandemie și războiul Rusiei în Ucraina, cele două evenimente nu au făcut decât să agraveze problema.

MÂNCAREA E DIN CE ÎN CE MAI SCUMPĂ

Potrivit Băncii Mondiale, prețurile alimentelor la nivel global au atins maxime istorice între martie și aprilie anul acesta.

Indicele prețurilor mărfurilor alimentare al Băncii Mondiale pentru perioada martie-aprilie a crescut cu 15% în ultimele două luni și a fost cu peste 80% mai mare decât acum doi ani.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a declarat vineri la G-20 că numărul global de subnutriți va crește cu 7,6 milioane în acest an și va urca din nou cu 19 milioane în 2023.

Prețurile petrolului s-au stabilizat și au început să scadă, retrăgându-se de la un maxim de 120 de dolari pe baril atins la începutul lunii iunie la sub 100 de dolari pe baril în această săptămână.

Cu toate acestea, inflația de consum din SUA a înregistrat luna trecută un maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, o situație descrisă de secre-tarul Trezoreriei, Janet Yellen, la G-20, drept “inacceptabil de ridicată”.

Georgieva a spus că ieftinirea petrolului se întâmplă ca răspuns la riscurile de recesiune și nu neapărat pentru că inflația a fost îmblânzită.

DE CE E IMPORTANT CA INFLAȚIA SĂ FIE DOMOLITĂ

În timp ce multe date folosite pentru a determina inflația au un decalaj, Georgieva a declarat pentru CNBC că toate semnele indică faptul că inflația nu a fost încă frânată. Ea a adăugat că este esențial ca inflația să fie controlată, altfel veniturile vor fi erodate, lovind cel mai puternic în cele mai sărace părți ale lumii.

Reflectând lecțiile învățate din crizele economice anterioare, Yellen a declarat vineri, la G-20, că este esențial ca guvernele să stabilească și să mențină un cadru de răspunsuri politice care “să minimizeze durata și severitatea recesiunilor” și “să atenueze consecințele economice negative” asupra firmelor și persoanelor fizice.

Lasă un comentariu