COMISIA DE LA VENEȚIA: UN PROIECT DE LEGE DIN TURCIA PRIVIND DEZINFORMAREA PUNE ÎN PERICOL LIBERTATEA DE EXPRIMARE

Distribuie pe:

Un proiect de lege din Turcia privind dezinformarea pune în pericol libertatea de exprimare și ar putea să afecteze și mai mult jurnalismul, înaintea alegerilor de anul viitor, a avertizat Comisia de la Veneția, cerând Parlamentului turc să îl respingă, relatează news.ro.

Comisia de la Veneția a spus că pedepsele cu închisoarea și alte prevederi ale proiectului de lege ar fi disproporționate în raport cu obiectivele acestuia și că ar putea conduce la “restricționarea arbitrară a libertății de exprimare”.

Guvernul președintelui Tayyip Erdogan spune că legislația va aborda dezinformarea în presă și pe rețelele de socializare.

Partidul său de guvernământ AK și aliații acestuia au o majoritate în Parlament și se așteaptă să adopte proiectul săptămâna aceasta.

Criticii, inclusiv partidele de opoziție și grupurile de presă, sunt în primul rând îngrijorați de un articol care spune că cei care răspândesc informații false despre securitatea Turciei pentru a crea teamă și a tulbura ordinea publică ar risca de la unu la trei ani de închisoare.

“Comisia este deosebit de preocupată de posibilele consecințe ale unei astfel de prevederi, și anume efectul de teamă și de creștere a autocenzurii, nu în ultimul rând în perspectiva viitoarelor alegeri din iunie 2023”.

Acesta a spus că proiectul de lege “constituie o ingerință în libertatea de exprimare”, protejată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Le-a cerut parlamentarilor să clarifice termenii proiectului de lege și să respingă proiectul de amendament, care a fost dezbătut săptămâna trecută.

Există modalități alternative non-penale de a contracara dezinformarea într-o societate democratică, a declarat Comisia de la Veneția într-o evaluare de 23 de pagini.

Proiectul de lege va continua o represiune de zeci de ani împotriva libertății de exprimare și a mass-mediei sub Erdogan, care anul viitor se va confrunta cu alegeri prezidențiale și parlamentare.

O investigație Reuters a arătat recent cum mass-media a devenit un lanț strâns de comandă a titlurilor aprobate de guvern.

Parlamentul urmează să reia dezbaterea asupra legislației marți, după ce a adoptat primele 15 articole săptămâna trecută.

Turcia se confruntă cu suspendarea din partea Consiliului Europei din cauza unei hotărâri a CEDO potrivit căreia a ignorat o hotărâre anterioară, din 2019, care cere eliberarea din închisoare a filantropului Osman Kavala, relatează news.ro

Lasă un comentariu