REGHIN: EXPOZIȚIE DE CAIACE VECHI, LA 90 DE ANI DE LA ÎNCEPEREA PRODUCȚIEI DE AMBARCAȚIUNI

Distribuie pe:

O expoziție de caiace vechi, salvate de inginerul Varga Istvan și de nepotul său, Varga Zsolt, a fost deschisă, marți, la Casa Municipală de Cultură din Reghin, la împlinirea a 90 de ani de la începerea producției de ambarcațiuni sportive și de agrement în acest municipiu.

Ideea deschiderii expoziției s-a născut după ce Varga Istvan, care a împlinit 80 de ani, a reușit să salveze 12 caiace vechi de peste 60 de ani, aceasta fiind un preambul la înființarea unui muzeu al industriei reghinene, care se află în faza de proiect.

“Am avut ocazia să lucrez la Combinatul de Prelucrare a Lemnului din Reghin, în cadrul secției de ambarcațiuni, la atelierul de proiectare, ca inginer-șef. În anul 1932, câțiva acționari au hotărât să demareze producția de ambarcațiuni. Primul motiv a fost că a existat materie primă, bușteni de molid de rezonanță. În 1940 s-a întrerupt producția, fabrica a fost mutată la Giurgiu, dar în 1946 s-a reluat. Începând cam din 1952 s-a trecut și la producția de ambarcațiuni numai pentru sport, ai noștri au concurat în 1956 la Olimpiadă. Leon Rotman a câștigat două medalii de aur cu canoea fabricată aici, în Reghin (...) În 1991, din păcate, aceste construcții din lemn au pierdut concursul în fața fibrei de sticlă și fibrei de carbon. Am reușit să salvez 12 ambarcațiuni de 60 de ani, să le salvez de la sacrificare. Le-am recondiționat, sunt depozitate în loc sigur, așteptăm conducerea orașului se ne rezolve un loc pentru un muzeu industrial unde să putem expune aceste produse. Și nu numai acestea, fiindcă 10 ani, aici s-au construit planoare și avioane cu motor, cu un loc pentru o persoană, dar și pentru două, pentru sport. Producția a fost mutată la Ghimbav. Apoi s-a început fabricarea articolelor sport - rachete de tenis, schiuri, crose etc. Și din acestea avem să expunem exemplare vechi”, a declarat presei Varga Istvan.Inginerul a spus că nu este singur în acest demers, fiindcă nepotul său, Varga Zsolt, este pasionat de caiacele din fibră de sticlă și are un atelier unde a recondiționat zeci de modele vechi aduse din Germania și speră să le poată folosi curând în plimbări oferite oamenilor pe canalul artificial din oraș, Canalul Morii, care era folosit în trecut în acest scop. (Agerpres)

Lasă un comentariu