UN CURS CLAR ȘI MAI MULTĂ SIGURANȚĂ PENTRU GERMANIA

Distribuie pe:

După trei ani, membrii Partidului Creștin Democrat din R.F.G. au putut fi prezenți fizic la cel de-al 35-lea Congres CDU (Christlich Demokratische Union), care a avut loc luna trecută, la Hanovra.

După pierderea alegerilor de către creștini-democrați, partidul se află din nou în frunte, însă cu 26-28% nu se apropie nici pe departe de procentajele pe care partidul l-a avut cu ani în urmă.

Partidul vrea să se reînnoiască, să devină mai modern, să devină mai atractiv pentru femei și tineri.

Un aspect, cel mai important din discursul lui Friedrich Merz, președintele CDU, a fost referitor la criza energetică, inflație, anxietate existențială, îngrijorarea din cauza războiului din Ucraina.

“La acest congres vom vorbi și despre noi, însă mai important este să vorbim despre țara noastră”, a anunțat Merz. El atacă guvernul, denumindu-l “cel mai slab guvern federal al tuturor timpurilor”.

Știind că atacul este cea mai bună apărare, Merz acuză guvernul de eșuarea în problema crizei energetice și economice, cerând cancelarului Olaf Scholz să oprească “corabia proștilor roșie-galbenă-verde”, apelând la el să corecteze cursul “ca țara noastră să nu se prăbușească într-o criză economică serioasă”.

Merz a respins reproșul făcut guvernelor din ultimii 16 ani de a se fi făcut dependenți de gazul rusesc, care a fost “o mare prostie”, dar că, în 20 din 24 de ani de guvernare, SPD (Partidul Social-Democrat) a făcut parte din guverne, deci și SPD este “responsabil de această prostie și această naivitate și această greșeală”.

Pe ministrul economiei, Robert Habeck, l-a mustrat spunând că problemele țării nu se rezolvă cu filozofie și cărți pentru copii (Habeck a scris “Eroi micuți, aventuri mari”), și că “Germania, a patra națiune industrială a lumii, nu-și poate permite să instaleze un program de stagiatură pentru miniștri ai economiei”.

Deosebit de tăios, Merz l-a criticat pe fostul cancelar SPD Gerhard Schröder, care pentru mulți ani a fost lobbyist pentru concerne de gaz rusești, vorbind de “corupție prăpăstioasă” în cadrul Partidului Social-Democrat.

Alt punct la care s-a referit Friedrich Merz a fost cel cu privire la paritatea de gen (critică adresată mass-mediei publice, universităților, care nesocotesc regulile lingvistice) și cota de femei necesară, fiindcă prea puține femei dețin funcții în partid.

Membrii participanți au votat pentru o cotă de femei în gremiile (formele de reprezentare) partidului.

Brigitte Kramer, Berlin

Lasă un comentariu