O “APOCALIPSĂ A INSECTELOR”  VA AVEA EFECTE RADICALE ASUPRA MEDIULUI ȘI UMANITĂȚII

Distribuie pe:

Un studiu internațional asupra viitorului insectelor în scenariul schimbărilor climatice a constatat că scăderea numărului insectelor va reduce în mod drastic capacitatea omenirii de a construi un viitor durabil.

William Laurance de la Universitatea James Cook din Australia, coautor al studiului, a declarat că biosfera s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius comparativ cu începuturile industrializării. Potrivit estimărilor, biosfera se va încălzi cu încă 2-5 grade Celsius până în 2100, cu excepția cazului în care emisiile de gaze cu efect de seră vor fi reduse în mod semnificativ.

Dimensiunea mică a insectelor și incapacitatea lor de a-și regla temperatura corporală le-au făcut deosebit de sensibile la schimbările de temperatură și umiditate, a precizat Laurance într-un comunicat emis marți: “Pierderea insectelor își croiește drum în sus în lanțul trofic și ar putea să joace deja un rol important în declinul pe scară largă al consumatorilor lor, cum ar fi păsările care se hrănesc cu insecte în mediile temperate”, a precizat cercetătorul.

Insectele sunt elemente importante ale biodiversității și oferă servicii extinse mediului înconjurător - precum polenizarea, combaterea dăunătorilor și reciclarea nutrienților - toate acestea fiind benefice pentru alte viețuitoare, inclusiv pentru oameni, a spus Laurance.

Studiul a constatat că schimbările climatice au amplificat efectele altor factori care amenință populațiile de insecte, cum ar fi poluarea, pierderea habitatului și prădătorii.

“Dovezile sunt clare și frapante. Trebuie să acționăm acum pentru a minimiza impactul asupra populațiilor de insecte - știm cum s-o facem, însă procesul de luare a deciziilor și finanțarea necesară continuă să fie trecute cu vederea”, a spus William Laurance. 

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu