Clădirile Liceului “Bolyai Farkas” și Colegiului Reformat din Târgu Mureș, inaugurate în prezența vicepremierului Kelemen Hunor

Distribuie pe:

Clădirile care adăpostesc Liceul “Bolyai Farkas” și Colegiul Reformat din Târgu Mureș au fost restaurate în urma unei investiții de peste 8 milioane de euro suportată de către Guvernul Ungariei, la evenimentul de inaugurare a acestora, de luni, fiind prezent și vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR.

Acesta a declarat că o școală nou construită sau una mai veche care a fost consolidată și modernizată reprezintă o dovadă de încredere în viitor.

“Când construim o școală nouă, când le consolidăm pe cele vechi sau punem bazele unor noi școli dovedim că avem încredere în viitor, precum și predecesorii noștri au avut încredere în viitor. Nu și-au făcut griji, ci au acționat. Suntem o generație care acționează, avem generații în urma noastră care, de asemenea, au avut inițiativa și da, acestea sunt explicațiile care arată cum am fost în stare să rămânem o comunitate puternică aici, la periferie, chiar și după sute de ani, dar puterea trebuie să vină mereu din interior. Și în acest caz, puterea a venit din interior, iar sprijinul în cazul reabilitării Colegiului Reformat, a Colegiului «Bolyai Farkas» a venit din exterior. Și trebuie să mulțumim Guvernului Ungariei pentru sprijinul acordat”, a declarat Kelemen Hunor, potrivit traducerii asigurate de către UDMR.

Vicepremierul a arătat că istoria acestei școli din Târgu Mureș, cu o tradiție de 450 de ani, are o însemnătate deosebită pentru maghiarii din Transilvania.

“Aceasta este o regiune în care există bifurcații de drumuri, unde trebuie să alegi întotdeauna încotro s-o iei. Aceasta este o regiune în care viața trebuie reluată de nenumărate ori, unde ceea ce am construit a fost distrus de nenumărate ori, iar de fiecare dată trebuie să fim capabili să reconstruim. Aceasta este o regiune a noilor începuturi și a construirii, iar istoria de mai bine de 450 de ani a acestei școli ne demonstrează, ne reflectă acest fapt. Cunoscând întâmplările, nici nu știm încă ce ne așteaptă. Nu știm în fața căror provocări ne aflăm, dar știm că în fața multelor provocări, pe lângă multele decizii și în urma multelor decizii, povestea aceasta are, totuși, și părți pozitive”, a subliniat liderul UDMR.

Kelemen a arătat că și în prezent, Liceul “Bolyai Farkas” și Colegiul Reformat au rămas între cele mai moderne școli din Transilvania.

“Dar nu faptul de cât de modernă este instituția de învățământ este important, de cum sunt zidurile, ci important este ce se află dincolo de aceste ziduri. Care este acel spirit pe care școala îl poate preda generațiilor viitoare. Astăzi, aceste două școli din această clădire reînnoită sunt ca doi frați care concurează între ei, iar astfel încurajează generațiile tinere să aibă o performanță cât mai bună”, a afirmat Kelemen Hunor.

Politicianul le-a cerut tinerilor liceeni să nu își facă griji în privința viitorului, dar și să citească mult și să lege prietenii. (Agerpres)

Lasă un comentariu