Balul Palatului, multe surprize și premiere

Distribuie pe:

O pictură considerată pierdută va fi donată Palatului Culturii din Târgu Mureș

O pictură considerată pierdută, “Concert de salon”, din anul 1910, realizată de Aladár Körösfõi-Kriesch, va fi donată Palatului Culturii din Târgu Mureș de către Balul Palatului, a căreia a V-a ediție este programată în 11 noiembrie, mai ales că pictorul este cel care a coordonat realizarea decorațiunilor interioare și exterioare ale acestei clădiri.

Organizatorii Balului Palatului de la Târgu Mureș, Cristina Manoilă și Ovidiu Maior, au arătat, miercuri, într-o conferință de presă, că, în urmă cu câteva luni, casa de licitații Dorotheum din Viena a prezentat lucrarea “Concert de salon” de Aladár Körösfõi-Kriesch, pictată în ulei în 1910, pe pânză cu dimensiuni de 96x73 centimetri, semnată și datată în stânga, jos cu “KKA 910”.

“La fel ca în fiecare ediție a Balului Palatului vom face o donație. Vom dona Palatului Culturii din Târgu Mureș pictura «Concert de salon» din anul 1910, realizată de Aladár Körösfõi-Kriesch (...) Este al doilea tablou pe care îl donăm, primul a fost unul realizat de Aurel Ciupe. Tabloul realizat de Aladár Körösfõi-Kriesch este în stare excelentă și aparținea unei persoane din Austria Inferioară, a fost aproape ascuns de ochii publicului și profesioniștilor în ultimul secol”, a precizat Cristina Manoilă.

Existența acestui tablou era atestată doar de o reproducere publicată în 1914, în “Vasárnapi Újság”, un magazin informativ al epocii, “dar soarta lucrării s-a pierdut în negura timpului și abia datorită acestei fotografii de arhivă a fost inclusă în catalogul operei lui Aladár Körösfõi-Kriesch (1863, Buda - 1920, Budapesta), publicat în 2016”.

Potrivit organizatorilor Balului Palatului, lucrarea a stârnit și interesul patronilor de artă din Târgu Mureș, deoarece autorul, în calitate de maestru principal al coloniei de artiști din Gödöllõ, a fost cel care a coordonat elaborarea și realizarea decorațiunilor interioare și exterioare ale Palatului Culturii (1911-1913).

“Körösfõi, în calitate de pictor, sculptor și artist artizanal, reprezentant remarcabil al curentului Art Nouveau, a creat la Târgu Mureș capodopere de artă în diferite tehnici. El a proiectat mozaicul de mari dimensiuni de pe fațada principală, și tot el a realizat pictura decorativă de pe tavanul foaierului, precum și picturile murale de pe ambele părți ale intrării principale ale sălii de concerte. Relieful din bronz, care reprezintă încoronarea lui Franz Joseph, poartă tot semnătura lui. Din bogata operă a artistului, Secția de Artă a Muzeului Județean Mureș deține doar două schițe realizate pentru aceste lucrări și abia în 2019 a reușit să-și îmbogățească colecția prin achiziționarea unei picturi în ulei (Trei copii, 1905)”, a arătat Cristina Manoilă.

Ea a precizat că tema picturii se potrivește perfect cu locația care găzduiește Balul Palatului și este centrul vieții muzicale a municipiului Târgu Mureș. Lucrarea are o valoare de 3.000 de euro și va fi expusă în Sala Oglinzilor din Palatul Culturii.

Ovidiu Maior a precizat că Balul Palatului a mai donat până acum Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș 15 partituri tipărite în Germania, conținând compoziții ale lui Ludwig van Beethoven, Hector Berlioz, Wolfgang Amadeus Mozart etc., cinci cărți vechi pentru Biblioteca Județeană Mureș, precum și patru viori pentru Școala de Artă din Târgu Mureș.

Compoziția Roumania Roumania” a actorului american Aaron Lebedeff, născut în România, va fi interpretată, în premieră, la Balul Palatului de directorul Filarmonicii

Compoziția “Roumania Roumania” din anul 1947 a actorului american Aaron Lebedeff, născut în țara noastră, va fi interpretată, în premieră în România, de baritonul György Levente, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, după o adaptare a compozitorului Vaughn Roberts din Noua Zeelandă, cu ocazia Balului Palatului, în data de 11 noiembrie.

“Anul trecut am cântat la Balul Palatului și la fel voi face și de data aceasta, voi interpreta un duet împreună cu mezzosoprana internațională Cristina Damian, care trăiește la Cluj-Napoca, dar a cântat 10 ani la Hamburg (...) Am profitat de această ocazie și vreau să fac o audiție absolută anul acesta, împreună cu compozitorul și aranjorul Vaughn Roberts din Noua Zeelandă, care trăiește la Târgu Mureș. Împreună am reconstruit o piesă de mare virtuozitate de Aaron Lebedeff, un actor celebru de limba idiș, originar din România, care are o piesă de mare virtuozitate care se numește «Roumania Roumania» în limba idiș, o combinație între germană și română. Piesa este despre România veche, cât de frumos s-a trăit aici și ritmurile românești. O să apară și «Ciocârlia». Chiar ieri a terminat compozitorul această piesă pe care eu o voi interpreta. Și mă bucur să o redescopăr, să se cânte și în România, fiindcă nu se cântă la noi, peste tot, în Germania, în America, în Israel e o piesă de mare virtuozitate. Cu Roberts am reușit să o orchestrăm”, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș, György Levente.

Baritonul György Levente va fi acompaniat de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș condusă de dirijorul Pablo Boggiano, de origine argentiniană, care își desfășoară activitatea la Viena.

Pe lângă muzica de calitate, la cea de-a V-a ediție a Balului Palatului din Târgu Mureș, singura manifestare cu specific vienez din Transilvania, vor evolua și dansatorii profesioniști de la Clubul Danceart, între care și campionii naționali Ronin Moldovan și Zsofia Gombos (la copii între 6 și 9 ani), precum și multiplii campioni Csanad Fodor Kiss și Reka Vasi, antrenați de Katalin și Marton Janos Somodi.

La conferința de presă au participat și organizatorii Balului Palatului, Cristina Manoilă și Ovidiu Maior, precum și principalii finanțatori ai Balului Palatului, primarul din Târgu Mureș, Soos Zoltan, și vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Kovacs Mihaly Levente. (Agerpres)

Lasă un comentariu