Infidelitatea are efecte devastatoare asupra psihicului

Distribuie pe:

Impactul pe care îl are infidelitatea asupra psihicului este unul devastator. Indiferent de circumstanțele în care a avut loc trădarea, relația dintre cei doi parteneri va avea de suferit.

Psihologii, citați de adevarul.ro, susțin că, fie că partenerul tău a avut o aventură de o noapte, fie una de lungă durată, efectul poate fi același, și anume o traumă cauzată de faptul că cineva pe care îl iubești și în care ai avut încredere ți-a făcut atât de mult rău.

Îndoială și nesiguranță

Când descoperă că au fost înșelați, unii oameni pot deveni nesiguri din punct de vedere emoțional, punând la îndoială, atât valoarea lor ca persoană, cât și tot ceea ce au trăit până atunci.

În unele cazuri, a fi victima infidelității poate avea consecințe grave pentru sănătatea mintală și fizică. Persoane care au trecut printr-o astfel de traumă au dezvoltat simptome de depresie și anxietate și au recurs la mecanismele de gestionare nesănătoase, cum ar fi alimentația dezordonată și dependența de alcool sau de stupefiante.

Unii specialiști din domeniul sănătății mintale cred că pot exista paralele între o astfel de situație și tulburarea de stres post-traumatic.

Și cel care înșală este vulnerabil

De cealaltă parte, persoana care a avut aventura poate fi prinsă între sentimente de vinovăție și de eliberare. Psihologii susțin că infidelitatea poate fi o experiență pozitivă pentru aceștia, datorită faptului că au fost cu cineva care le-a răspuns într-un mod diferit față de cel în care o face partenerul lor.

Pe de altă parte, cei care au înșelat pot experimenta sentimente de rușine cu privire la cine sunt ei ca persoană și la principiile lor. De fapt, multe persoane care au înșelat se află ele însele într-o poziție vulnerabilă, ajungând victimele singurătății și ale depresiei.

Femeile, mai predispuse la comportament autodistructiv

Unii oameni sunt mai susceptibili la acest tip de cădere decât alții. Studiile au arătat că femeile care se învinovățesc pentru infidelitate sunt mai predispuse să apeleze la metode nesănătoase de gestionare a durerii, adică la autodistrugere.

Mai mult, pentru persoanele care au mai trecut prin acest lucru într-o relație anterioară sau care s-au lovit, în copilărie, de infidelitatea unuia dintre părinți, efectul este și mai devastator. Terapeuții susțin că unii oameni nu pot trece peste infidelitate pentru că aceasta este legată de o durere nerezolvată.

Se poate trece peste...

Deși o aventură este una dintre cele mai grele situații prin care poate trece un cuplu, nu înseamnă întotdeauna că relația trebuie să se sfârșească. Dacă ambele părți doresc să își rezolve problemele, de obicei, reușesc.

Există chiar și șansa ca relația să devină mai puternică, pentru că partenerii s-au confruntat cu ceva foarte dificil și au învățat, în urma acestui lucru, să fie mai onești unul cu celălalt.

Imediat după descoperirea infidelității, este recomandat să se evite implicarea familiei și a prietenilor, care pot lua partea unuia dintre parteneri și pot crea complicații suplimentare. Mai degrabă, este important să descoperi singur ceea ce îți dorești, dacă poți trece peste faptul că ai fost rănit și trădat și dacă mai poți avea, vreodată, încredere în partener.

De asemenea, specialiștii afirmă că și consilierea de cuplu îi poate ajuta pe amândoi partenerii să își clarifice sentimentele. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu