Reacții prompte ale statului român în cazul jurnalistei din Târgu Mureș amenințată cu moartea de un politician din Ungaria

Distribuie pe:

Cazul jurnalistei Paraszka Boroka de la postul de radio public Marosvásárhelyi Rádió, amenințată cu moartea, în cadrul unui discurs rostit la Sfântul Gheorghe, de politicianul maghiar Bartha Barna care face parte din partidul parlamentar de extremă dreaptă Mi Hazánk (Țara Noastră), partid care deține 9% din Parlamentul Ungariei, a stârnit reacții imediat din partea oficialilor din România și a instituțiilor statului.

Premierul Nicolae Ciucă: Atac grav la adresa valorilor democratice”

Cazul jurnalistei târgumureșene de radio, Paraszka Boroka, amenințată cu moartea de un politician din Ungaria a ajuns și pe masa premierului României, Nicolae Ciucă. Acesta a calificat drept “un atac grav la adresa valorilor democratice” amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacția Târgu-Mureș Paraszka Boroka, solicitând în același timp instituțiilor abilitate ale statului “să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea reprezentanților mass-media”.

“Condamn public amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacția Târgu-Mureș, pe care le calific drept inacceptabile, reprezentând un atac grav la adresa valorilor democratice. Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație. Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare”, a scris premierul pe pagina sa oficială de Facebook, la sfârșitul săptămânii trecute.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor: “În ceea ce privește agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere”

La rândul său, președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a comentat incidentul pe pagina sa oficială de Facebook unde a scris că agresiunea de orice fel nu poate fi justificată, “nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se dorește spânzurarea politicienilor pentru că au afișat steagul secuiesc”.

“Recent, un jurnalist din România a fost amenințat cu moartea. Poziția noastră este clară și neschimbată în ultimii 32 de ani: indiferent despre cine este vorba, despre un cetățean, un politician, un jurnalist, o personalitate publică de orice fel, considerăm inacceptabilă și respingem ferm orice agresiune împotriva lor!”, a scris Kelemen Hunor.

“Ne așteptăm la aceeași atitudine și poziție și din partea celorlalți. Pentru că, în ceea ce privește agresiunea verbală, care este adesea urmată de agresiune fizică, nu există loc de negociere! Agresiunea de orice fel nu poate fi justificată. Nici dacă este exprimată într-un cerc restrâns împotriva unui jurnalist, nici dacă se dorește spânzurarea politicienilor pentru că au afișat steagul secuiesc”, a mai transmis Kelemen Hunor.

SRR condamnă ferm aceste declarații

Vineri, Societatea Română de Radiodifuziune a dat publicității un comunicat de presă semnat de toți membrii consiliului de administrație, referindu-se la declarațiile politicianului maghiar făcute în țara noastră, la Sfântul Gheorghe.

“În mesajul său, acesta spune: «puteți să o vedeți pe Paraszka Boroka, o puteți auzi la Radio Târgu-Mureș. Păi dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem». Politicianul a mai adăugat, cităm: «asistăm la țiganizarea secuimii și a poporului maghiar». Aprecierile au fost făcute în cadrul unei întâlniri organizate la Sfântu Gheorghe, unde politicianul maghiar a fost prezent. O înregistrare audio difuzată de un jurnalist aflat la întâlnirea de la Sfântu Gheorghe probează faptul că, pe lângă aprecierile xenofobe la adresa etniei rrome și a comunității evreiești, este menționat și numele jurnalistei de etnie maghiară, angajată a Societății Române de Radiodifuziune”, se arată în comunicat. Față de cele arătate, Societatea Română de Radiodifuziune consideră comentariile mai sus amintite drept “un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept”, adăugând că “declarațiile care fac apel la puritate rasială fiind inacceptabile într-o Românie democratică și tolerantă”.

“Societatea Română de Radiodifuziune condamnă în aceste timpuri grele, cu fermitate, orice comportament extremist și manipulator care propagă și incită la violență și își exprimă dezacordul cu privire la acest tip de abordare. Luptând pentru echidistanță, imparțialitate și informare corectă, în conformitate cu misiunea sa publică, în spiritul apărării eticii și libertății jurnalistice, precum și în calitate de sursă credibilă și relevantă de știri, Societatea Română de Radiodifuziune dorește să condamne ferm și să descurajeze atitudinile părtinitoare și extremiste și continuă să facă parte din tabăra apărării adevărului și a valorilor descrise în Constituția României”, se mai spune în comunicat.

Poliția din județul Mureș s-a autosesizat

Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș a anunțat, vineri, că s-a autosesizat în cazul afirmațiilor atribuite unui reprezentant al formațiunii ungare Patria Noastră, referitoare la “spânzurarea” unei jurnaliste de la Radio Târgu Mureș. Polițiștii de investigații criminale s-au sesizat după preluarea de către presa de limba română a unui articol din publicația Telex.hu, în care un politician al formațiunii extremiste Patria Noastră (Mi Hazánk, n.r.) ar fi spus, referitor la jurnalista Parászka Boróka de la Radio Târgu Mureș, că dacă “maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina dintre ei, atunci nu e de mirare că am ajuns unde am ajuns”. (D.B.)

(sursa Agerpres, sursa foto: europalibera.org)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu