Unul din doi adulți cu diabet nu este diagnosticat

Distribuie pe:

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România - COPAC și Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet - ASCOTID trag un semnal de alarmă asupra pericolului diagnosticării cu diabet zaharat de tip 2 în faze târzii, când apar deja complicațiile.

Potrivit unui comunicat de presă al COPAC, dat publicității ieri, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, 1.207.053 de români sunt sub monitorizare în programul de diabet.

„Numărul de cazuri descoperite va crește ușor în acest an. Dacă în 2019, numărul de cazuri noi era de 76.967, în 2020 a scăzut la 59.914, în 2021 a fost de 82.552, iar în primele șase luni din 2022 a fost de 41.849 (ceea ce arată o creștere) conform datelor INSP", se arată în comunicat.

„Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puțin dublu față de cei care sunt diagnosticați. Potrivit statisticilor la nivel mondial, unul din doi adulți cu diabet nu sunt diagnosticați. Este important să educăm populația să își facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat și există multe complicații", a declarat vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei Daciana Toma, consultant COPAC pe proiecte de educație în sănătate. Studiul național privind prevalența diabetului, prediabetului, supraponderii, obezității, dislipidemiei, hiperuricemiei și bolii cronice de rinichi - PREDATORR - arată că România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului în Europa, 11,6% dintre adulți.

„De Ziua Mondială a Diabetului este important să atragem atenția asupra acestei probleme reale de sănătate publică cu care se confruntă nu doar România, ci întreaga lume: diabetul. Iar diabetul ar trebui să fie în atenție astăzi, la fel ca în fiecare zi. Peste tot în jurul nostru sunt persoane cu diabet zaharat, numărul acestora crește permanent, iar prezența complicațiilor asociate diabetului reprezintă alte grave provocări. Trebuie să informăm și să educăm populația de azi pentru a proteja sănătatea zilei de mâine", a declarat președintele Societății

Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Gabriela Radulian, într-un comunicat remis cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului.

În Europa, 61 de milioane de persoane erau diagnosticate cu această afecțiune în 2021.

În lume, conform International Diabetes Federation, 537 de milioane de adulți cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani au diabet zaharat, adică unul din 10 oameni.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai produce insulină sau organismul nu utilizează acest hormon în mod eficient. Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie).

Lasă un comentariu