Lăsați copiii să greșească!

Distribuie pe:

Americanca Jessica Lahey, profesor și jurnalist la New York Times, citată de totuldespremame.ro, este de părere că protecția exagerată a părinților distruge competențele, independența și potențialul academic al unei întregi generații.

“Majoritatea părinților își doresc copii-vedetă într-un anumit domeniu - sport,artă sau învățământ. Dar dorința lor de a-i vedea strălucind le lasă micuților prea puțin timp ca să facă greșeli din care să învețe.

Această obsesie a părinților a devenit o epidemie, iar copiii sunt încorsetați în anumite activități de la vârste tot mai fragede. E adevărat că toți ne dorim ca micuții noștri să reușească în viață, dar cu ce preț?!

În lupta către excelență, nu îi permitem copilului să cunoască eșecul sau să aibă posibilitatea de a renunța. Așa se explică de ce anumite activități sunt pentru copii o corvoadă, nu o distracție.

Dacă nu îi permiți să ezite sau să experimenteze dezamăgirea, copilul va deveni neajutorat, opusul a ceea ce îți dorești pentru el”, explică specialistul american.

Singurul țel - facultatea

Elevii recunosc că, în timpul școlii, li se impune un singur țel: admiterea la facultate. Sunt condiționați să evite eșecul, de parcă acesta i-ar îndepărta de visul lor. Fiecare scăpare, temă nefăcută sau absență îi îndepărtează și mai mult de reușită.

Teama de eșec apare atunci când părinții îi controlează viața copilului tot timpul, de la grădiniță până la liceu. “Prea mulți părinți strigă indicații de la marginea terenului de fotbal! Îi ajută prea mult la teme, întreabă profesorii tot timpul ce note au luat, intervin în problemele pe care micuții le au cu prietenii”.

Jessica Lahey îi sfătuiește pe părinții care vor să aibă copii fericiți să îi învețe să fie optimiști, motivați, și să îi lase să ia singuri decizii, chiar dacă acestea nu sunt mereu cele mai bune. Majoritatea adulților știu că eșecul este parte din viață, chiar dacă este dureros și neplăcut, acesta fiind și motivul pentru care își protejează exagerat odraslele.

Beneficiile... eșecului - Părinții trebuie să le permită copiilor să experimenteze eșecul, deoarece acesta are multe beneficii.

Eșecul le permite să se descopere, așa că ai răbdare cu puștiul tău și ai încredere în el; ține cont că atunci când te oferi să faci ceva în locul lui îi dai de înțeles că este incapabil. Lasă-l să greșească și să își testeze abilitățile, acesta fiind un lucru bun, care îl va face mai puternic. Cu cât muncește mai mult ca să depășească o provocare, cu atât își dezvoltă inteligența.

Copiii ai căror părinți le susțin independența sunt mai încrezători în sine și fac mult mai bine față frustrărilor, iar cei care își urmează propriile țeluri au mult mai multe șanse să le atingă. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu