AVANTAJELE RENUNȚĂRII LA FUMAT ÎNAINTEA UNEI INTERVENȚII CHIRURGICALE

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea Newcastle și cei de la Federația Mondială a Societăților Anesteziștilor, citați de descopera.ro, susțin că persoanele care renunță la fumat, chiar dacă fac acest lucru cu doar patru săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, prezintă un risc mai scăzut de complicații postoperatorii.

„Studiul nostru a fost realizat în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În pofida unui consens general referitor la faptul că renunțarea la fumat înainte de o operație poate avea un impact pozitiv asupra sănătății pacientului, a existat până în prezent o anumită controversă legată de momentul cel mai potrivit în care aceste persoane ar trebui să renunțe la consumul de țigarete.

Însă, cercetarea noastră aduce noi dovezi, conform cărora fumătorii care renunță la fumat, cu aproximativ patru săptămâni sau mai mult, înainte de o operație chirurgicală, au un risc de complicații mai scăzut.

Astfel, la șase luni după intervenția chirurgicală, aceste persoane se recuperează mult mai bine decât pacienții care au continuat să fumeze. După o operație, corpul uman își activează toate resursele pentru a facilita cicatrizarea și pentru a combate eventualele infecții, un proces care sporește necesarul de oxigen și de nutrimente. Însă nicotina și monoxidul de carbon, prezente în țigarete, pot să scadă nivelurile de oxigen din organism, crescând riscul de complicații postoperatorii.

Începând cu patru săptămâni de sevraj nicotinic, fiecare săptămână suplimentară petrecută fără a fuma ameliorează cu 19% starea de sănătate a pacientului, grație unei mai bune circulații sangvine. Pacienții care renunță la fumat sunt, astfel, mai puțin susceptibili de a suferi complicații legate de anestezie.

OMS încurajează țările lumii să includă programe despre sevraj în campaniile educative implementate de sistemele lor naționale de sănătate, cu scopul de a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat.

Actuala cercetare demonstrează că există avantaje în amânarea unei intervenții minore sau non-urgente, pentru a oferi pacienților posibilitatea de a renunța la fumat, ceea ce se traduce printr-un rezultat mult mai bun pentru starea lor de sănătate", concluzionează oamenii de știință.

Lasă un comentariu