Burse pentru elevii mureșeni din învățământul preuniversitar

Distribuie pe:

În conformitate cu Criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar aprobate prin Ordinului Ministerului Educației nr. 5379/2022, la nivelul unităților de învățământ din județul Mureș, 179 elevi beneficiază de bursa de performanță (în valoare de 500 de lei lunar), 5.443 elevi au obținut aprobare pentru bursa de merit (de 200 lei / lună), 2.094 elevi s-au încadrat în criteriile de acordare a bursei de studiu (în valoare de 150 lei / lună), iar 12.623 elevi vor beneficia de bursa de ajutor social (în valoare de 200 lei/lună).

Cuantumul minim al burselor lunare de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social care se acordă în anul școlar 2022-2023 pentru elevii din învățământul preuniversitar cu frecvență a fost aprobat prin H.G. nr. 1.138/2022. Conform art. 1, alin (3) din Hotărârea de Guvern menționată. Autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

Plata burselor bursele de merit, performanță, de studiu și de ajutor social se asigură prin bugetele locale ale unităților/ subdiviziunile administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

În anul școlar 2022-2023, în județul Mureș sunt 303 elevi care beneficiază lunar de sprijinul financiar în cadrul Programului național de protecție socială “Bani de liceu”, pe toata durata cursurilor, în situația respectării tuturor condițiilor legale prevăzute, în valoare de 250 lei, în conformitate cu H.G. nr. 712/2018

Un număr de 1.633 elevi, care frecventează învățământul profesional, inclusiv dual și care respectă condițiile stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 951/2017, beneficiază de susținere financiară acordată de la bugetul de stat prin intermediul Programului național de protecție socială ,,Bursa profesională”, în valoare de 200 lei /lunar. Din cei 1633 elevi de la școala profesională, 214 elevi școlarizați prin sistemul de învățământ profesional-dual, primesc suplimentar față de “Bursa profesională”, o bursă de la operatorul economic, cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice, a declara, pentru Cuvântul liber, prof. Anca TURC, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

L.B.

Lasă un comentariu