Tocană de legume

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Legumă originară din America de Sud, soiurile cultivate la noi fiind: Ureche de Elefant, Mintos și Campari; se consumă proaspăt, în salate, copt sau conservat (2 cuv.). 2) Mâncare făcută din anumite legume prăjite cu ceapă - Animal cu o foame proverbială. 3) Puse în păsat! - Legume preparate la tigaie, cu puțin ulei sau unt. 4) Plantă cu origini etiopiene, având un fruct verde și păros; se consumă necoaptă ca legumă, la salate sau tocănițe. 5) Aceste vinuri albe dau o savoare deosebită mâncării de varză cu afumătură - “Inspectoratul Teritorial de Muncă” (siglă). 6) Conservată prin fierbere cu sirop de zahăr, apoi uscată. 7) Coadă de cărălabă! - Unul din cele mai consumate alimente de pe planetă, sub formă de pilaf, sarmale, cu legume, cu carne de pui, rizoto sau cu lapte. 8) La nap și țelină! - Ghiveci... de lut ars. 9) Local în mărăciniș! - Coajă de bame! - “Automobil Clubul Român” (siglă). 10) Una din cele mai populare legume din lume; merge de minune la o ciorbă de fasole cu afumătură (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Fir... de fasole - Legumă cu frunzele verzi, considerată un superaliment; se consumă crud, în salate sau preparat cu ochiuri, carne de pui ori congelat. 2) Legumă sferică foarte cunoscută în întreaga lume; se consumă crudă, la salate, supe, sucuri, paste, mâncăruri cu legume sau carne - Tip de fructe cărnoase din care face parte și pătlăgeaua roșie și vânătă. 3) “Dollar cost Averaging” (acronim) - “Casa Centrală a Armatei” (siglă) - Oferta din piață! 4) Una luată din ceapă! - Legume cultivate fără utilizarea vreunei substanțe chimice, fără intervenții și modificări genetice. 5) Fost Imperiu din America de Sud, în care se cultiva o varietate de cartof de culoare violet, galben la interior - Plantă din familia Malvacee care trăiește sălbatic; frunzele tinere ale uneia din variantele speciei sunt consumate ca legume. 6) Băgate în orice tocană! - “Master In Finance” (acronim) - Cel cald este utilizat la prepararea legumelor în friteuze. 7) Care ține de foame. 8) “Pay Liaison Officer” (acronim) - Un fel de sos unguresc ce poate fi preparat și din legume. 9) Varietate de ardei cu gust picant, savoare intensă și proprietăți terapeutice; se consumă crud lângă o ciorbă de burtă sau conservat - Mâncare care poate fi preparată și prin fierberea și pasarea legumelor. 10) Folosită la irigarea legumelor (pl.) - Legumă foarte cunoscută în formă de păstaie; se consumă la supe, cu ochiuri sau carne.

Gh. Huza

Dezlegarea careului “Castigat ridendo mores”, apărut în 12 noiembrie 2022: KIERKEGAARD; U; MONTAIGNE; NOICA; GOGOL; DINA; NUR; DA; ELENI; RII; V; R; SAADI; MOR; AOC; GO; PN; A; HUGO; TA; KN; LA; U; BALZAC; ERASM; HEINE; MAHABHARATA.

Lasă un comentariu