D'ale agriculturii...

Distribuie pe:

* Jumătate din suprafața locuibilă a lumii este folosită pentru agricultură

În prezent, aproape jumătate din suprafața locuibilă a lumii este folosită în scopuri agricole, iar mai mult de 3/4 din aceasta servește creșterii animalelor. Terenurile folosite pentru pășunat sau pentru furaje reprezintă aproximativ 77% din totalul terenurilor agricole la nivel mondial. Deși producția animalieră ocupă majoritatea terenurilor agricole la nivel mondial, aceasta generează doar aproximativ 20% din calorii și aproximativ 40% din proteine ??pentru aprovizionarea globală cu alimente.

Împreună, pajiștile și terenurile cultivate reprezintă 39 % din suprafața ocupată de terenuri a Europei.

* Aproximativ o pătrime din populația lumii lucrează în agricultură

Mâncarea este esențială pentru existența noastră. În medie, în ultimele decenii, aproximativ 40% din populația lumii a fost angajată în domenii legate de agricultură. Cu toate acestea, conform datelor Băncii Mondiale, numărul lucrătorilor din sectorul alimentar a scăzut constant în ultimele două decenii. Acest lucru este determinat, în primul rând, de dezvoltarea infrastructurii și a tehnologiei, ceea ce duce la necesitatea ca tot mai puțini oameni să lucreze ca muncitori agricoli. La nivel global, aproximativ 1 miliard de oameni lucrează în agricultură, aproximativ 27% din populație, față de 44% în 1991. Peste 30% din muncitorii agricoli sunt femei.

* Vaca - în topul preferințelor culinare, dar...

Potrivit USDA, în 2021, numărul de bovine la nivel mondial a fost de puțin peste 1 miliard de capete, în creștere cu 13,2 milioane de capete față de anul precedent. Înseamnă că bovinele reprezintă aproximativ 60% din producția totală de animale la nivel mondial, SUA fiind cel mai mare producător de carne de vită, cu peste 12,6 milioane de tone de carne pe an.

În timp ce bovinele reprezintă cel mai mare procent din efectivele crescute, nu este surprinzător că vacile ocupă locul fruntaș la emisiile de gaze cu efect de seră, reprezentând 62% din totalul emisiilor de gaze de seră produse de animale.

* Creioane colorate - din boabe de soia

Din uleiul obținut dintr-o baniță de boabe de soia se pot fabrica 2.112 creioane colorate. Un acru de boabe de soia (4.046 metri pătrați) poate produce

82.368 de creioane colorate! Culorile realizate cu ajutorul uleiurilor de soia sunt mai strălucitoare și mai puțin toxice.

* Peste 30% din toate alimentele cultivate nu sunt niciodată consumate

În ciuda crizei alimentare cu care se confruntă planeta, mai mult de 30% din alimentele cultivate sunt risipite și nu sunt niciodată consumate, aproximativ 25% fiind aruncate la gunoi. (sursa - farmbrite.com) (I.S.).

Ileana Sandu

Lasă un comentariu