Lucrările de ecologizare a iazului batal care a deservit Azomureș au fost finalizate

Distribuie pe:

Lucrările de ecologizare a Iazului Batal care a deservit Azomureșul au fost finalizate, Primăria Municipiului Târgu Mureș, cea care a derulat proiectul cu finanțare europeană, a fost gazda conferinței de închidere a lucrărilor, marți, la sediul instituției. Valoarea eligibilă a proiectului (fără TVA) a fost de 110 milioane de lei, din care doar 2,1 milioane a reprezentat contribuția Municipiului, diferența eligibilă fiind nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare regională și Bugetul de stat. “Terenul reabilitat va fi folosit la un standard adecvat ca zonă verde și va cuprinde zone de agrement și acces pentru publicul larg. Ca prim beneficiu este cel de reabilitare a habitatelor, a calității aerului și de îmbunătățire pe termen lung a calității apelor subterane”, au precizat reprezentații Primăriei Târgu Mureș cu această ocazie.

În 2011, SC Azomureș SA a oferit municipiului Târgu Mureș, cu titlu de donație, terenul cu o suprafață de 30,48 ha pe care se află iazul batal cu reziduuri chimice pe care societatea nu îl mai folosea.

30 de hectare, readuse la viață prin proiectul de ecologizare

Pagina de internet iazbatal.ro, dedicată acestui proiect prezintă, pe larg, datele tehnice ale investiției derulate pe parcursul mai multor ani. Iazul batal ocupa o suprafață de 30 de hectare, fiind amplasat în lunca râului Mureș, pe malul drept al acestuia, la 4 km în aval de municipiul Târgu Mureș, la 50-60 de metri de albia râului, în dreptul platformei de îngrășăminte chimice a Azomureș pe care a deservit-o. Iazul a fost conceput cu dublu rol: cel de bazin deschis de răcire în circuit închis a apelor calde acide provenite din procesul tehnologic de fabricare a îngrășămintelor complexe (NPK) și cel de stocare a suspensiilor de carbonat de calciu și altor săruri insolubilizate ca urmare a răcirii apei. Aceste săruri s-au depus în iaz într-un ritm mai rapid decât a fost prevăzut, cea mai mare parte, în primii ani de funcționare a acestuia. Regândirea și modificarea ulterioară a unor faze ale procesului tehnologic din instalația de îngrășăminte complexe NPK deservite de iaz și exploatarea acestuia în condiții extrem de riguroase au permis prelungirea perioadei de funcționare a iazului până în 31.12.2006. Obiectivul este compus din două compartimente: iazul mare de 1.131.800 mc și iazul mic de 93.200 mc.

Iazul reprezenta un risc mare pentru populație și animale

“Situația curentă a mediului sitului este periculoasă și prezintă posibilitatea unor daune semnificative aduse sănătății umane și mediului. Sursa principală a contaminării pânzei freatice și a solului din cadrul sitului este reprezentată de slamul anorganic din lagună. Situl este înconjurat, de asemenea, de receptori sensibili (zona rezidențială) în Nord și Vest și de apă de suprafață a râului Mureș la granița de sud. Există o nevoie urgență de curățare și de aducere a sitului la standarde de curățare acceptabile”, se arată în documentele oficiale postate pe pagina dedicată investiției ecologizării iazului. Tot aici se prezentau și principalele riscuri de poluare ale iazului batal:
• Riscul față de sănătatea umană asociat cu concentrațiile anorganice din solurile sitului;

• Riscul confirmat al concentrațiilor de amoniac din apa de suprafață a râului Mureș;

• Riscul confirmat al concentrațiilor mari de amoniac, nitrat, nitrit și fosfat din pânza freatică;

• Riscul confirmat al concentrațiilor mari de nitrat, nitrit și fosfat din pânza freatică;

• Riscul față de animale din cauza contaminării pânzei freatice din șanț.

Zona reabilitată, zonă verde pentru public

Terenul reabilitat va fi folosit la un standard adecvat ca zonă verde pentru public și va cuprinde zone de agrement peisagistic și acces pentru publicul larg. Astfel, s-a realizat un beneficiu imediat vizual, de reabilitare a habitatelor, a calității aerului și de îmbunătățire pe termen lung a calității apelor subterane.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu