Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse - Programul social de creștere a natalității

Distribuie pe:

Ministrul Gabriela Firea: O veste importantă!

Din 5 decembrie, se pot depune la adresa natalitate@mfamilie.gov.ro solicitările pentru a beneficia de sprijinul financiar de 15.000 lei oferit de stat în programul social de creștere a natalității.

Am semnat, astăzi, ordinul comun care conține regulamentul programului care se adresează cuplurilor sau femeilor singure cu vârsta între 20 și 45 de ani.

Mă bucur să vă dau această veste importantă pentru că până aici a fost un drum lung, dar un consens politic în coaliția de guvernare. Am avut susținerea politică din partea președintelui PSD și a Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a președintelui PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, dar și a președintelui UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.

Mulțumesc pentru sprijin colegilor Marius Constantin Budăi, ministrul Muncii, și Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. De asemenea, apreciem eforturile depuse de colegii din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în frunte cu secretarul de stat Cristian Vasilcoiu.

Din 5 decembrie, se pot înscrie în acest program social cuplurile și femeile care se luptă cu infertilitatea, cu domiciliul în România și care vor desfășura procedurile pentru obținerea unei sarcini într-un spital public sau o clinică privată acreditată din țara noastră.

Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip; copii ale actelor de identitate; o declarație pe proprie răspundere; documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV; adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate; un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Sprijinul financiar de 15.000 de lei se va acorda în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos și un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, în clinicile acreditate.

Sprijinul financiar va fi acordat pe principiul “primul venit - primul servit”, în ordinea transmiterii dosarelor. Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor.

Avem experiența programului pe care l-am derulat în București, în mandatul de primar general. S-au născut peste 500 de copii și alte câteva sute de sarcini sunt în evoluție. Chiar, astăzi, am avut-o alături de noi pe Monica și fiica sa de 3 ani, Iris, născută cu ajutorul programului din Capitală.

Pentru că am reușit doar împreună, vreau să le mulțumesc pentru implicare și vicepremierului Sorin Grindeanu, ministrului Justiției, ministrului Sănătății, președintelui Consiliului Legislativ și președintelui Consiliului Economic și Social. De asemenea, mulțumesc tuturor colegilor din Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Le mulțumesc specialiștilor în obstetrică-ginecologie care ne-au sprijinit și au fost prezenți astăzi la semnarea regulamentului: dr. Andreea Vultur, dr. Marilena Băluță, dr. Miciner Silvia, dr. Andreas Vithoulkas. Mulțumesc și doamnei Nicoleta Cristea-Brunel, Fertility & Adoption Advocate, președinta Asociației SOS Infertilitatea.

România trece printr-o criză demografică fără precedent. Anul trecut s-au născut cei mai puțini copii din ultimul secol, sub 180.000. Anul 2022 se anunță la fel de rău, în primele cinci luni fiind deja cu 20% mai puține nașteri. Trebuie să punem cu toții umărul la a opri acest declin în care am intrat.

SprijinPentruCuplurileInfertile #CreștereaNatalității #FertilizareInVitro #MinisterulFamiliei #MinisterulMuncii #SprijinPentruRomânia

Lasă un comentariu