La Liceul Tehnologic ,,Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, cultura spiritului filantropic și a voluntariatului

Distribuie pe:

Săptămâna a început cum nu se poate mai bine la Liceul Tehnologic “Gheorghe Șincai” din Târgu Mureș. De ce? Din simplul motiv că, după o săptămână în care fiecare clasă, sub coordonarea diriginților, a donat fructe și legume. Acestea au ajuns zilele trecute la destinație, exact acolo unde era cea mai mare nevoie de ele, la Centrul de Zi “Sfântul Dumitru” din Sângeru de Pădure, aflat sub patronajul Asociației “Filatropia Ortodoxă Alba-Iulia” și coordonat de pr. Mihai Dumitrescu. Această activitate extrașcolară se bucură de o largă popularitate în rândul elevilor, fiind, din observațiile mele, cea mai așteptată și longevivă din activitățile derulate toamna la nivelul instituției noastre.

Așteptată pentru că, an de an, elevii noștri au răspuns fără ezitare invitației de a participa la această acțiune din cadrul proiectului SNAC (pentru neinițiați, acronimul vine de la denumirea unui proiect național - Strategia Națională de Acțiune Comunitară), dovedindu-și, cu prisosință, generozitatea și spiritul filantropic. Iar în acest an, parcă am bătut toate recordurile, căci la final de campanie, cântarul a indicat aproape 900 kg de fructe și legume, nemaipunând la socoteală produsele din cămările proprii: miere de albine, conserve, borcane cu gemuri de casă și zacuscă. Iată că pandemia nu ne-a abrutizat, dimpotrivă, ne-a sensibilizat mai mult față de nevoile semenilor noștri.

Evident, nu toate clasele au donat la fel, unele au depășit 100 kg, altele au reușit să doneze sub 20 kg, dar nu cantitatea e importantă în această ecuație, ci disponibilitatea de a ajuta cu inima deschisă și de a dărui din puținul tău celui care are și mai puțin și a cărui supraviețuire în condiții demne depinde de această mână de ajutor. E lecția pe care o (re)învață, an de an, elevii noștri. Longevivă, întrucât de mai bine de un deceniu, doamna prof. Lucreția Comșa coordonează în școala noastră această campanie umanitară, cu dăruire și profesionalism, reușind să mobilizeze, alături de ceilalți colegi din echipa proiectului, dna prof. Gabriela Andrău, dna prof. Szilagy Tunde și dna lab. Ileana Pescaru, elevi, părinți, colegi profesori, comunitate locală în acest act de dăruire colectivă. Iar efectele pe termen lung nu întârzie să apară: elevii se implică entuziasmați nu doar în donarea alimentelor, ci și în încărcarea, transportul și descărcarea lor la destinație, ceea ce le cultivă atât generozitatea, cât și o valoare esențială pentru o societate democratică sănătoasă: dispoziția de a face voluntariat. În contextul actual, în care se discută și se promovează la nivel european antreprenoriatul social, Uniunea Europeană finanțând proiecte adresate categoriilor aflate în situații de risc social, astfel de acțiuni derulate la nivel micro pot fi extrem de benefice elevilor de azi, care se vor forma ca adulți responsabili, dispuși să iasă din bula de confort consumeristă, să identifice nevoile semenilor și să găsească soluții demne pentru cei mai puțin norocoși. Astfel de acțiuni dezarmează competiția și individualismul și cultivă, în schimb, compasiunea și solidaritatea. Adică tocmai ingredintele necesare pentru a ne face bine la nivel macrosocial.

Felicitări tuturor participanților și la cât mai multe campanii reușite!

Prof. Cristina Timar

Lasă un comentariu