Mai mulți jucători, mai multă tehnologie, noutăți la Cupa Mondială

Distribuie pe:

Cupa Mondială 2022 din Qatar va continua tendințele angajate de mai mulți ani în fotbal, cu recurgerea crescândă la tehnologie, efective lărgite și numeroase schimbări, în speranța de a fluidiza jocul și de a ține mai bine cont de riscurile de accidentare sau de boală, informează AFP.

După introducerea asistenței video la arbitraj (VAR) la Cupa Mondială din 2018 din Rusia, FIFA a validat pe 1 iulie utilizarea la turneul qatarian (20 noiembrie-18 decembrie) a “tehnologiei semi-automatizate a ofsaidului” (SAOT), un mecanism destinat să accelereze și să fiabilizeze deciziile arbitrilor.

Această etapă suplimentară, testată la Cupa Arabă la finele lui 2021 și apoi la Cupa Mondială a Cluburilor și în acest sezon în Liga Campionilor, permite să stabilească în orice moment poziția jucătorilor și a balonului, facilitând detectarea ofsaidului fără totuși să înlocuiască aprecierile arbitrilor.

În Qatar, acest sistem va utiliza 12 camere plasate sub acoperișurile stadioanelor și va controla “până la 29 de puncte de date, de 50 de ori pe secundă”, în timp ce un captator plasat în centrul balonului va trimite date de “500 ori pe secundă”, determinând momentul cel mai precis în care este jucat și pe care ochiul uman nu-l poate percepe.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, precizează FIFA, o alertă va fi transmisă arbitrilor video “de fiecare dată când balonul este primit de un atacant care se afla în poziție de ofsaid” în momentul pasei, și va informa arbitrul principal, căruia îi va reveni decizia finală.

În privința numărului de jucători, FIFA a modificat tabuul “listei de 23”, intangibilă de la Cupa Confederațiilor din 2001, crescând din luna iunie la 26 numărul maxim de jucători pentru fiecare echipă la Cupa Mondială 2022, perpetuând această măsură de flexibilitate introdusă în timpul pandemiei de Covid-19 și adoptată deja de UEFA la EURO 2020.

Obiectivul este de a integra riscurile de infectare și carantină, dar și să țină cont de “perioada neobișnuită în cursul căreia Cupa Mondială va avea loc”, în plin sezon în Europa, respectiv în noiembrie-decembrie și nu în timpul verii.

International Board (IFAB), garantul legilor fotbalului, a validat definitiv la jumătatea lunii iunie trecerea de la trei la cinci schimbări de echipă la fiecare meci, o măsură introdusă și ea în timpul pandemiei și care a convins în final toți actorii jocului.

Acest amendament la “legea 3” a fotbalului a fost decis de IFAB în mai 2020 și urma să acopere până la finele lui 2021 competițiile de club și până la 31 iulie 2022 meciurile internaționale, dar a fost prelungit în cele din urmă până la finele lui 2022.

În octombrie 2021, IFAB a lăsat la alegerea fiecărei competiții să adopte sau nu cele cinci schimbări, Premier League rămânând mult timp sceptică.

În schimb, International Board a decis să prelungească până în august 2023 testele privind o șasea schimbare în caz de comoție cerebrală, un subiect delicat în fotbal pentru că efectele unei lovituri la cap apar deseori cu întârziere, complicând o evaluare imediată, “pentru a aduna cât mai multe date pentru a lua o decizie științifică validă”.

Ca și la CM 2018, arbitrul va putea întrerupe jocul timp de trei minute în cazul unei comoții cerebrale și nu va permite revenirea jucătorului în cauză pe gazon fără ca aceasta să fie autorizată de medicul echipei.

La Cupa Mondială din Qatar, în cazul egalității de puncte între două sau mai multe echipe la finalul meciurilor din faza grupelor, criteriile de departajare pentru optimile de finală vor fi, în ordine, golaverajul, apoi numărul de goluri marcate, rezultatele directe și în final clasamentul fair-play, calculat pe baza cartonașelor galbene și roșii primite de echipe în faza grupelor. În cazul în care echipele nu se pot departaja nici după atâtea criterii se recurge la tragerea la sorți.

Un jucător va fi suspendat în cazul cumulului a două cartonașe galbene, dar avertismentele vor fi șterse după sferturile de finală.

Lasă un comentariu