Crăciun, cadouri sau excursii?

Distribuie pe:

Peste o treime dintre români (36%) afirmă că nu vor călători de Crăciun, în timp ce 76% susțin că se vor încadra în bugetul estimat pentru achiziționarea tuturor cadourilor, arată un studiu publicat de Revolut.

La nivel european, 6 din 10 persoane declară că îl vor aștepta pe Moș Crăciun acasă și că vor petrece alături de familie, în loc să călătorească pentru a-și vizita rudele, prietenii sau pentru a descoperi locuri noi.

În cazul românilor, 36% dintre respondenți susțin că nu vor călători de Crăciun, în timp ce 64% manifestă o mai mare mobilitate. În acest context, românii sunt europenii în rândul cărora s-au întâlnit cele mai multe răspunsuri în favoarea călătoriilor, spre deosebire de lituanieni, de exemplu, care au cel mai mic procent la răspunsurile favorabile mobilității de Crăciun (31%).

Potrivit sursei citate, în Europa, preferința pentru călătorii este mai mult o chestiune legată de vârstă, iar respondenții din România, Italia și Franța au confirmat, într-o proporție mai mare decât cei din Regatul Unit, Polonia, Germania sau Lituania că intenționează sau își doresc să călătorească de Crăciun.

În ceea ce privește bugetele planificate pentru Crăciun, cei mai mulți europeni se tem că majorările de prețuri îi vor împiedica să se bucure cum își doresc de sărbătorile de iarnă. Astfel, șase europeni din zece declară că vor face tot ce se poate să rămână în limitele bugetului anticipat pentru acest sezon, în timp ce un sfert dintre respondenți recunosc că au făcut economii din timp pentru a avea bani de cadouri.

În România, majoritatea respondenților consideră că se vor încadra în bugetul estimat cu toate cadourile (76%), în timp ce doar 20% au pus bani deoparte special pentru acest moment al anului. În același context, românii iau în calcul mai mult voucherele (7%) decât cadourile realizate chiar de către ei (6%). Pe regiuni, locuitorii din sud-estul țării par a fi cei mai prevăzători (25% au economisit pentru sezonul cadourilor), alături de cei din Generația Z (18-24 de ani, cu o pondere de 28%).

În topul celor care vor cheltui sume importante de Crăciun se află francezii - respectiv peste 1.000 de euro pentru masa de sărbătoare, cadouri, decorațiuni, alte cheltuieli legate de acest moment. La polul opus, 60% dintre respondenții din Lituania au declarat că vor cheltui mai puțin de 250 de euro cu această ocazie.

Românii se pregătesc să cheltuiască aproape la fel de mult ca alți europeni pentru sărbătorile de iarnă: 48% dintre români spun că vor aloca sub 250 de euro pentru sărbători, iar 6% dintre respondenții din această piață au spus că nu vor cheltui deloc de sărbători. De asemenea, 43% se așteaptă să cheltuiască între 250 și 1.000 de euro, iar 3% chiar peste 1.000 de euro.

Totodată, românii din centrul țării (6%) și din București (5%) se află la polul opus și se pregătesc de cheltuieli care se vor situa între 1.000 și 1.500 de euro. Cei mai afectați de creșterile de prețuri par a fi consumatorii din sud-vestul și din sud-estul țării, care au declarat că nu au plănuit deloc să cheltuiască de sărbători (9%, respectiv 8%, ambele procente superioare mediei la nivel național).

Pe plan național, cea mai mare parte a con-sumatorilor cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani se așteaptă să cheltuiască, în medie, 250 - 500 de euro (40%) sau 500 - 1.000 de euro (15%), cei de 55 - 64 ani sub 250 de euro (60%), în timp ce sumele cele mai mari, de peste 1.000 de euro, se întâlnesc mai ales la categoria 18 - 24 de ani (5% din această categorie de consumatori).

Femeile se așteaptă mai mult decât bărbații să primească, totuși, din cadourile de pe lista de dorințe (19% în Europa, 10% în România).

Lasă un comentariu