Persoanele indecise sunt mai... Inteligente?!

Distribuie pe:

Cu toate că indecizia poate părea o trăsătură deloc de dorit, cercetătorii americani de la Universitatea din Chicago, citați de descopera.ro, susțin că, de fapt, nehotărârea în luarea unor decizii poate fi o însușire care duce la judecăți mai înțelepte, demonstrând că persoanele indecise sunt, în realitate, mai inteligente.

“Nehotărârea este o trăsătură foarte comună. În vreme ce unii ajung rapid la concluzii, alții își cântăresc mai greu opțiunile, ba chiar este posibil ca, în final, să nu facă deloc o alegere.

Unele cercetări au arătat că situațiile acestea dezvăluie anxietate sau alte probleme similare, însă studiul nostru arată că ar putea exista și un avantaj, întrucât indecizia ne protejează de erori cognitive comune, precum părtinirea.

Astfel, când persoana care reflectă mult înainte de a face, în final, o alegere, aceasta este de regulă mai înțeleaptă decât a celor care se aruncă prea ușor la concluzii. Secretul este să învățăm când să așteptăm și când să întrerupem inerția care ne ține pe loc.

Folosind un chestionar, am ajuns la concluzia că ezitarea este de multe ori un rezultat al perfecționismului. Perfecționiștii se tem de rușinea sau regretul care ar putea veni după o decizie proastă, de aceea ei amână alegerile până când au certitudinea că fac ceea ce este corect. Desigur, în unele cazuri, ei nu ajung deloc la acest nivel de încredere.

În general, când cineva țintește tot mai sus, satisfacția față de situațiile vieții va fi tot mai joasă. Este puțin probabil ca ei să îmbrățișeze afirmații precum condițiile vieții mele sunt excelente, de exemplu, ori dacă aș trăi din nou nu aș schimba aproape nimic.

Toate studiile precedente au conchis că morala nu este aceea că ar trebui să aruncăm cu banul când luăm decizii, ci că atunci când punem punct ezitării și îndoielii am putea fi mai fericiți decât ne imaginăm.

Un procedeu bun pentru a adopta în final o decizie este ca de fiecare dată când nu te poți hotărî ce ar trebui să faci, alege opțiunea care reprezintă o schimbare, decât să menții starea în care te afli”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu