Ucraina - Iarna vine, războiul merge-nainte...

Distribuie pe:

Pe măsură ce războiul Rusia-Ucraina “intră în iarnă”, mulți se așteptau ca temperaturile scăzute să-i determine pe beligeranți “să ia o pauză” .

Săptămâna trecută, un oficial de top al serviciilor secrete americane chiar a spus că se așteaptă să vadă “o scădere de ritm al luptelor”, și că acest lucru ar putea continua în “lunile următoare”, atât armata ucraineană, cât și cea rusă așteptând să se regrupeze și să se reaprovizioneze, pregătindu-se pentru contraofensive, în primăvară.

Cu toate acestea, atât Rusia, cât și Ucraina transmit semnale clare că nu există nici urmă de intenție și nicio dorință pentru încetarea ostilităților.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a precizat, miercuri, că este implicat pe termen lung, spunând că acest conflict ar putea fi un “proces de lungă durată”, Kremlinul continuând să convingă publicul rus că războiul nu se va termina curând și că nu va fi nicio pauză peste iarnă.

Nici Ucraina nu dă semne de acalmie, mai ales că încearcă să se bazeze pe impulsul creat de eliberarea unor părți din Harkov în nord-est și Kerson în sud, iar acum își concentrează eforturile pe apărarea poziției sale în Donețk, în estul Ucrainei.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează că nici Rusia și nici Ucraina nu vor lua “o pauză operațională” în timpul iernii, cu consecințele de rigoare.

Miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înclina și el să creadă că Rusia va încerca să “înghețe” luptele din Ucraina “cel puțin pentru o perioadă scurtă de timp, astfel încât să se poată regrupa, recupera... pentru a încerca să lanseze o ofensivă mai amplă, în primăvara viitoare.”

Ucraina reafirmă, însă, că nu intenționează “să-și piardă avântul” și nu este descurajată de condițiile dificile cauzate de temperaturile scăzute și de deficitul de energie, întrucât trupele sale “sunt bine echipate și pregătite pentru condiții ostile”: “Ne vom adapta, vom continua contraofensiva, ca întotdeauna, într-un mod inteligent, cu atenție și asigurându-ne că ne folosim resursele militare în mod eficient”, a spus Iuri Sak, consilier al ministrului ucrainean al apărării, adăugând că ritmul și eficiența contraofensivei Ucrainei “vor depinde, ca de obicei, și de cât de repede vom primi sprijin militar de la partenerii noștri.” (sursa - cnbc.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu