La Târgu Mureș, Asociația “Dăruiește pentru Inima Copiilor”

Distribuie pe:

Cadrele medicale de la Secția de Cardiologie Pediatrică a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș au hotărât să înființeze Asociația “Dăruiește pentru Inima Copiilor” pentru a putea acoperi nevoile copiilor cu afecțiuni care necesită spitalizare îndelungată.

Președinta Asociației “Dăruiește pentru Inima Copiilor”, doctor Liliana Gozar, a arătat că Secția de Cardiologie Pediatrică a IUBCvT Târgu Mureș este singurul loc din țară care asigură în mod constant îngrijiri cardio-chirurgicale copiilor cu probleme cardiologice și că aici ajung mulți copii abandonați sau din familii cu venituri modeste.

“Majoritatea copiilor cu aceste afecțiuni ajung la noi și sunt copii care au nevoi foarte mari. Cred că primul lucru și cel mai important este să știm nevoile acestor copii. O parte din ei necesită nenumărate intervenții chirurgicale, două-trei intervenții chirurgicale, controale medicale pe toată durata vieții, medicație. Au necesități foarte, foarte mari (...) Bineînțeles că rolul nostru este să-i tratăm, dar, în același timp, am constatat că au multe nevoi. Sunt copii care ajung în spital singuri și stau o bună bucată de vreme. Și acesta este un aspect important, pentru că rata de abandon este mare. Este greu să judecăm, pentru că o familie cu cinci-șase copii în care se naște un copil cu o afecțiune cardiacă, pentru care trebuie să stea luni de zile în spital, evident că îi este dificil să-și abandoneze ceilalți copii. De asta trebuie până la urmă să-i înțelegem și să încercăm într-un fel sau altul să-i ajutăm”, a declarat presei, luni, dr. Liliana Gozar.

Potrivit acesteia, rata de abandon în spital a acestor copii este foarte mare, iar cadrele medicale încearcă, pe cheltuială proprie, să mai compenseze lipsa părintelui, oferindu-le cadouri, haine, jucării etc.

Asociația “Dăruiește pentru Inima Copiilor” s-a înființat în urma unei întâmplări triste, când o fetiță de la un centru de copii din țară a ajuns la IUBCvT Târgu Mureș, unde a fost îngrijită de unul dintre medici, fiind dusă inclusiv la un centru privat din alt oraș, pentru o procedură care nu se putea face în spitalele de stat.

Prin înființarea asociației se dorește atât ajutarea copiilor aflați în dificultate, cât și impulsionarea dotării secției, astfel încât familiile acestor micuți să nu mai fie nevoite să apeleze la cabinetele private pentru anumite investigații.

(Agerpres)

Lasă un comentariu