Hidrocentrala de la Răstolița cuprinsă în propunerea de finanțare către Comisia Europeană

Distribuie pe:

Ordonanța de Urgență care facilitează finalizarea Hidrocentralei de la Răstolița a fost adoptată în ședința Guvernului de miercuri. Motivul adoptării Ordonanței de Urgență este și faptul că, până la începutul anului viitor, România trebuia să aibă cadrul legal pentru implementarea investițiilor în hidrocentralele neterminate și începute în anii '80, și care au fost prezentate deja de țara noastră Comisiei Europene, pentru finanțare din sumele alocate în cadrul planului REPowerEU pentru investiții în infrastructură energetică, o extensie PNRR.

Au fost cuprinse în Ordonanță: AHE Răstolița; AHE a râului Jiu pe sectorul Livezeni - Bumbești; AHE a râului Olt pe sectorul Cornetul - Avrig; AHE Pașcani pe râul Siret; AHE Surduc - Siriu; AHE a râului Siret pe sectorul Cosmești - Movileni; Complex Hidrotehnic și Energetic Cerna Motru Tismana, etapa a II-a; AHE a râului Olt pe sectorul Isbiceni - Dunăre CHE Islaz; AHE Cerna Belareca; Valorificarea potențialului energetic solar din zona Sadova - Dăbuleni, Dolj - UAT Sadova.

Termenul de finalizare pentru aceste investiții propuse spre finanțare din fonduri europene, unele finalizate peste 90%, este cel târziu anul 2026.

Ne bucurăm că partenerii noștri de guvernare au înțeles, până la urmă, că aceste obiective strategice trebuie finalizate.

Doresc să evidențiez, în context, contribuția deosebită la reușita acestui demers a liderilor politici și parlamentarilor PSD, precum și a organizației județene a PSD Mureș, care au acționat eficient și concertat, depunând eforturi tenace, încă din 2016, atât pe linie guvernamentală, cât și parlamentară, privind rezolvarea cât mai rapidă a acestei chestiuni de o importanță excepțională pentru securitatea energetică la nivel național și județean.

Foto: Vizită de lucru, împreună cu reprezentanții conducerii naționale a Hidroelectrica - susținătorului financiar și beneficiarul lucrării, în februarie 2022. Am avut un sentiment de reală satisfacție atunci văzând motivația și implicarea echipei manageriale de la Hidroelectrica, cu implicarea directă a dlui președinte Bogdan Badea.

Deputat PSD de Mureș, Dumitrița Gliga

Lasă un comentariu