Cât vor costa apa și canalizarea pe Câmpia mureșeană

Distribuie pe:

Consiliul Județean Mureș va dezbate astăzi proiectul de hotărâre privind aprobarea strategiei de tarifare pentru localitățile cuprinse în proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă potabilă si apă uzată Zona LUDUȘ-MIHEȘU DE CÂMPIE, care cuprinde localitățile: Luduș, Sânger, Tăureni, Zau de Câmpie, Grebenișu de Câmpie, Șăulia și Miheșu de Câmpie. Prin același proiect de hotărâre supus votului se aprobă și Actul adițional la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de alimentare cu apă și de canalizare din județul Mureș. În acest sens, consilierii județen îl vor mandata pe președintele ADI Aqua Invest Mureș, Peter Ferenc, să voteze în adunarea generală a asociației strategia de tarifare și să semneze în numele și pe seama județului actul adițional. Investiția de pe câmpie va fi realizată de Aquaserv prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM).

Potrivit cerințelor Ghidului solicitantului, se impune aprobarea Planului anual de evoluție a tarifelor, conform rezultatelor Analizei Cost-Beneficiu, în vederea susținerii cofinanțării proiectului din partea Companiei Aquaserv SA, în proporție de 6%, cât și pentru acoperirea costurilor energetice necesare prestării/furnizării serviciilor de alimentare cu apă potabilă și canalizare.

Conform Analizei Cost Beneficiu, parte integrantă a acestui proiect de hotărâre, în anul 2023, prețul apei potabile va fi de 5,77 lei/mc, iar tarif canalizare epurare va fi de 5,16 lei/mc. În analiză sunt stipulate și creșterile procentuale ale prețului și tarifului menționat mai sus, anual până în 2027, astfel: prețul apei va crește în 2024 cu 12,5%, în 2025 cu 1,59%, în 2026 cu 1,51% și în 2027 cu 0,69%; tariful de canalizare va crește în 2024 cu 9,63%, în 2025 cu 1,65%, în 2026 cu 1,52% și în 2027 cu 0,86%. (D.B.)

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu