Vicepremierul Ungariei: Monarhia austro-ungară a fost o unitate mai naturală decât este astăzi UE

Distribuie pe:

Domnia Mariei Tereza a fost precursoarea Compromisului austro-ungar și a Monarhiei austro-ungare, care a fost o uniune mult mai naturală și mai organică decât este astăzi Uniunea Europeană, a declarat, luni, la Budapesta, vicepremierul Zsolt Semjén, la lansarea unui volum dedicat Mariei Tereza.

Este o mare nefericire că această unitate s-a destrămat odată cu pierderea Primului Război Mondial, a adăugat politicianul, argumentând că Maria Tereza a guvernat “cu bun simț și conștiință religioasă”. A fost o conservatoare, dar a recunoscut vocea vremurilor, a înțeles problemele acelor timpuri și a dat răspunsuri adecvate la acestea. Numeroasele sale măsuri ambițioase în domenii precum sănătatea, educația și îmbunătățirea situației iobagilor, justifică faptul că poate fi considerată un reformator conservator. În timpul domniei sale a început “trezirea națională, iar nobilimea din Ungaria a primit “o perspectivă asupra condițiilor europene”, a spus Semjén.

Vicepremierul ungur a anunțat că Budapesta a semnat un contract cu Casa de Habsburg-Lotharingia pentru a se ocupa de moștenirea lăsată de Otto von Habsburg: “Casa de Habsburg nu este doar o parte a istoriei și a trecutului ungar, ci și a prezentului și a viitorului Ungariei. Este un lucru minunat că doi membri ai familiei Habsburg servesc Ungaria și națiunea în corpul diplomatic ungar”.

Zsolt Semjén a mai declarat că există planuri pentru editarea unui volum despre Sigismund von Luxemburg, Franz Joseph și Carol al IV-lea:

“Istoria și istoria mântuirii sunt inseparabile. Canonizarea primului nostru rege ungar, Sfântul Ștefan, și a regelui nostru Carol al IV-lea, care a fost și el beatificat, arată că domnitorii Ungariei sunt speciali chiar și în sacralitate în istoria lumii”, a conchis Semjén, notează MTI.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu