Guvernul a decis: șansele femeilor sunt egale cu ale bărbaților!

Distribuie pe:

Executivul a aprobat, luni, Strategia națională privind promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și prevenirea și combaterea violenței domestice pentru perioada 2022-2027.

Conform unui comunicat transmis de Guvern, în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, se au în vedere, în principal, eliminarea stereotipurilor și prejudecăților privind rolurile și responsabilitățile femeilor și bărbaților în familie și în societate. Vor fi introduse în programele școlare noțiuni legate de egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați. De asemenea, la nivel național, va fi dezvoltat un program prin care femeile din grupuri vulnerabile vor primi un ajutor înainte și după naștere. Pentru femeile din comunități marginalizate va fi organizată “Caravana medicală” pentru informare și servicii de îngrijire pre și post natale.

În perioada 2022-2027, va fi dezvoltat un sistem unitar de servicii sociale, care va include: crearea de locuințe protejate, acordarea asistenței psihologice și juridice, decontarea certificatelor medico-legale, facilitatea accesului la justiție sau chiar sprijin material pentru victime.

În vederea prevenirii cazurilor de violență fizică, strategia prevede inclusiv modificarea legislației naționale și campanii de conștientizare și informare a fenomenului violenței în grupurile vulnerabile, potrivit documentului citat. Strategia a fost aprobată la propunerea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. De asemenea, a fost aprobat Planul operațional privind implementarea strategiei naționale, realizat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați.

Rămâne, desigur, de văzut dacă cinci ani vor fi suficienți pentru “eliminarea stereotipurilor și prejudecăților” etc., etc. Plus “Caravana medicală”, “sistem unitar de servicii sociale”...

Dar, să nu ne antepronunțăm: s-au mai văzut cincinale “de împliniri mărețe”, realizate înainte de termen, adică în patru ani și jumătate...

Ileana Sandu

Lasă un comentariu