Parlamentul a votat legea care obligă școlile să deschidă publicului terenurile de sport

Distribuie pe:

Camera Deputaților a adoptat, decizional, un proiect de lege prin care este permis accesul cetățenilor în bazele sportive ale unităților și instituțiilor de învățământ, gratuit sau cu plată, în afara orarului școlar. Legea merge la promulgare.

“Bazele și instalațiile sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor sportive școlare și universitare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare a acestora”, arată inițiativa legislativă.

Conform sursei citate, “este permis accesul gratuit în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor și sunt administrate de către consiliile locale, tuturor copiilor, precum și tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora”.

“În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi toate unitățile de învățământ vor introduce în regulamentele actuale de funcționare prevederi legate de acces și de modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința acestora, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare și le vor afișa la exterior într-un loc vizibil, precum și pe pagina de Internet, acolo unde este cazul”, mai indică sursa menționată.

Inițiatorul proiectului de lege, deputatul USR Tudor Pop, a declarat că locul ideal pentru a oferi copiilor șansa de a se îndrăgosti de sport și mișcare este curtea școlii.

“Între riscurile obezității infantile, lipsa infrastructurii sportive publice și dependența dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opțiunea desfășurării unor activități recreative în condiții de siguranță și, pe cât posibil, cât mai aproape de casă. Curtea școlii este locul ideal pentru a oferi copiilor șansa de a se îndrăgosti de sport și mișcare. Curtea școlii este șansa unei copilării sănătoase.

Salut susținerea colegilor parlamentari și solicit directorilor de școli și autorităților locale să găsească voința și resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea școlii cu aceeași bunăvoință cu care găsesc soluții atunci când închiriază contra cost sala de sport din școală”, a explicat Tudor Pop, inițiatorul legii, potrivit unui comunicat de presă al USR, preluat de News.ro.

Potrivit sursei citate, cu doar 8% dintre români care practică un sport, România este codașă între statele Uniunii Europene în ceea ce privește practicarea sportului și mișcării.

USR mai precizează că situația a fost agravată de pandemie, când lipsa activității fizice și a relaționării socio-afective a generat efecte negative asupra dezvoltării și stării de bine a copiilor, prin inactivitate și sedentarism, prelungirea timpului de utilizare a diverselor ecrane, afectarea somnului și alimentației.

Lasă un comentariu