Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice din cadrul Facultății de Farmacie

Distribuie pe:

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș a inaugurat, miercuri, cu ocazia Zilelor Universității, noul Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice din cadrul Facultății de Farmacie, realizat printr-o investiție de aproape 500.000 euro.

“Având în vedere starea înaintată de degradare a clădirii și a serei, în februarie 2020 au început lucrările de reabilitare, păstrându-se doar porțiuni din fundație și pereții de susținere. În decembrie 2020 clădirea a fost finalizată, urmând un proces de dotare a laboratoarelor cu echipamente și aparate specifice cercetării plantelor medicinale și aromatice. În anul 2021 a început proiectul de construcție a unui complex de trei sere, finalizat în decembrie 2022. Clădirea CCPMA are o suprafață de peste 220 de metri pătrați, fiind dotată cu peste 60 de echipamente de cercetare. Valoarea investiției este de aproximativ 250.000 euro. Complexul de sere are o suprafață de 300 mp, având o valoare a investiției de aproximativ 200.000 euro”, a declarat directorul centrului, profesor doctor Corneliu Tanase.

Bugetul alocat construcției clădirii CCPMA și al serelor a provenit din veniturile proprii ale Universității, dar și din fonduri obținute prin proiecte de dezvoltare instituțională și proiecte de cercetare câștigate la nivelul disciplinei de Botanică farmaceutică.

Clădirea CCPMA este formată din parter și etaj ce încorporează spații pentru cercetare, spații pentru analiza rezultatelor și elaborarea materialelor științifice, spații tehnice și auxiliare.

De asemenea, complexul de sere a fost construit cu scop didactic, de cercetare și de mini-producție pentru plante ornamentale, fiecare dintre cele trei sere având un anume specific.

O seră va avea ca scop principal multiplicarea unor specii de plante ornamentale ce vor fi utilizate ulterior pentru amenajarea peisagistică a spațiilor verzi din Campusul Universității, a doua va servi pentru experimente de cercetare și aclimatizarea unor specii de plante medicinale de interes, iar a treia va fi un loc de atracție pentru vizitatori, cu specii de plante exotice cu interes farmaceutic, ce nu pot vegeta în condițiile climatice specifice regiunii noastre.

Un exemplu este dafinul, floarea pasiunii sau arborele de cafea.

“CCPMA își propune să reprezinte o structură de susținere a activității didactice pentru studenții de la Facultatea de Farmacie, să ofere infrastructura de cercetare necesară studenților, cadrelor didactice sau cercetătorilor pasionați de lumea plantelor și să fie un centru de microproducție pentru produse vegetale inovative cu utilizare la nivel larg. Personal, îmi doresc să valorificăm la maxim resursele existente, iar prin activitatea din acest Centru să ne regăsim în interesele Universității, iar rezultatele obținute să contribuie la creșterea vizibilității acesteia”, a arătat dr. Corneliu Tanase.

Noul Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice a fost inaugurat de rectorul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” Târgu Mureș, profesor doctor Leonard Azamfirei, și de decanul Facultății de Farmacie, profesor doctor Lucia Muntean. (Agerpres)

Lasă un comentariu