Ucrainenii ortodocși nu mai vor sărbători pe rit vechi, ca rușii

Distribuie pe:

Războiul din Ucraina a afectat până și data Crăciunului. În acest an a crescut procentul creștinilor ucraineni care au sărbătorit Nașterea Domnului pe 25 decembrie și care, prin urmare, nu mai doresc să sărbătorească Crăciunul pe 7 ianuarie, data folosită în mod tradițional de creștinii ortodocși de rit vechi. De altfel, începând din 2023, calendarele ucrainene vor include doar data de 25 decembrie pentru sărbătoarea Crăciunului, relatează ANSA, marți.

Cu tradiții diferite în țară, Crăciunul a fost sărbătorit până acum în Ucraina fie pe 25 decembrie - în conformitate cu calendarul gregorian - fie pe 7 ianuarie, potrivit calendarului iulian.

“Dar până la urmă, multe familii au sărbătorit ambele zile”, a afirmat episcopul de Kiev al Bisericii Catolice de Rit Latin, monseniorul Vitali Krivițki, deoarece familiile creștine sunt adesea amestecate între catolici latini, greco-catolici, ortodocși ucraineni și ortodocși sub patriarhul Moscovei.

Biserica Greco-Catolică și Biserica Ortodoxă din Ucraina, care s-au separat de Patriarhul Moscovei, au decis să demareze un proces de unificare a sărbătorii Crăciunului la 25 decembrie.

Reprezentanții celor două biserici au discutat, într-o întâlnire pe care au avut-o pe 24 decembrie, și despre data Paștelui viitor, o sărbătoare care este și mai importantă pentru creștini și care, din cauza calendarelor diferite, nu este aproape niciodată sărbătorită de catolici și ortodocși la aceeași dată. Următoarea dată când se așteaptă ca data să fie sărbătorită în aceeași zi este în 2025. Cu toate acestea, lumea ortodoxă - care și în alte țări a luat distanță față de patriarhul rus Kirill, prieten al lui Putin și susținător al războiului - a început deja la începutul lunii un proces pentru a sărbători Paștele în aceeași zi cu catolicii. (Agerpres)

Lasă un comentariu