Cu fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență, Investiții ale fermierilor în împăduriri și perdele forestiere

Distribuie pe:

În luna decembrie a anului trecut a fost validată o suprafață de aproximativ 2300 hectare pentru investițiile fermierilor în împăduriri și perdele forestiere. Subvenția anuală este de 456 euro/ha, pe 20 de ani, pentru a compensa pierderea de venit a fermierului, a proprietarului de teren. Astfel, primii fermieri vor încasa prima de sechestrare a carbonului cu bani din PNRR.

Pentru toate cele trei categorii de investiții există finanțare de 100%. Principiul este același ca la APIA . Beneficiarul deschide un cont pe platforma informatică, se validează contul respectiv și se încarcă cererea. Pentru întocmirea planului de împădurire, fermierii au nevoie de un inginer silvic.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, declara: “În câteva săptămâni deja am trecut de 2.200-2.300 de hectare validate pentru a fi împădurite. E foarte important că apar ca beneficiari, începând de la persoanele fizice PFA-uri, II-uri, SRL-uri, SA-uri, asociații, fundații, autorități locale, primării, consilii județene, orice entitate juridică și alte instituții ale statului pot veni să aplice în acest program”. Totodată, a reamintit și care sunt tipurile de investiții care pot fi făcute de fermieri și alți beneficiari, dar și ce sume sunt disponibile prin PNRR. Ministrul Mediului a subliniat și un detaliu important pentru fermieri, legat de terenul pe care se poate face împădurirea sau se înființează perdelele forestiere. Suprafața respectivă nu trebuie să fie intabulată, proces ce ar fi îngreunat întregul program, în opinia ministrului: “Nu cerem extras de carte funciară, ci extras din Registrul Agricol prin care beneficiarul dovedește că este utilizatorul terenului. Nu trebuie să fie intabulat terenul, a fost cel mai mare impediment până acum. Termenul limită pentru depunerea cererilor este până la terminarea banilor (…) Și încă un lucru foarte important nu intrăm în fond forestier cu aceste suprafețe. Am creat o nouă categorie de folosință, terenurile agro-silvice. Nu se aplică din a doua zi regulamentul sau regulile de fond forestier, este o zonă mai flexibilă. Tocmai pentru că exista o reticență din partea fermierilor am înființat această nouă categorie de folosință. Și 20 de ani o să stea aceste terenuri în această categorie de terenuri”.

Vasile Bota

Lasă un comentariu