In memoriam, PAPA BENEDICT al XVI-lea

Distribuie pe:

“Vă invit dragi creștini să trăiți iubirea și în felul acesta să faceți să intre lumina lui Dumnezeu în lume!” - PAPA BENEDICT al XVI-lea.

* “Mintea lui Dumnezeu s-a aflat în spatele unor teorii științifice complexe, precum Big Bang, iar creștinii trebuie să respingă ideea că Universul a apărut “din întâmplare”. Universul nu este rezultatul întâmplării, așa cum vor unii să ne facă să credem. Contemplând Universul, suntem invitați să vedem în el ceva profund: înțelepciunea Creatorului și creativitatea inepuizabilă a lui Dumnezeu. Unii atei afirmă că știința poate dovedi că Dumnezeu nu există, însă unele teorii științifice sunt limitate deoarece apar numai într-un anumit moment... și nu reușesc să explice sensul ultim al realității. Acestea lasă multe întrebări fără răspunsuri cu referirea la originea și dezvoltarea Universului și a oamenilor. În frumusețea lumii, în misterul său, în măreția și în raționalitatea sa ne putem doar lăsa pe noi înșine ghidați spre Dumnezeu, Creatorul cerului și a pământului. Papa Benedict a binecuvântat știința și oamenii de știință dar, a afirmat clar că aceștia nu creează lumea: ei o studiază și încearcă să o imite, și că rolul oamenilor de știință este de a-L descoperi pe Dumnezeu.”

***

* “Sfântul Augustin avea dreptate când spunea: «Inima noastră este neliniștită până când se odihnește în Tine, Doamne». Dorința celei mai mari vieți este un semn al faptului că El ne-a creat, că purtăm, «amprenta» Sa. Dumnezeu este viață și pentru aceasta orice creatură tinde la viață; în mod unic și special persoana umană, făcută după imaginea lui Dumnezeu, aspiră la iubire, la bucurie, la pace. Așadar, înțelegem că este un contrasens a pretinde eliminarea lui Dumnezeu pentru a-L face pe om să trăiască! Dumnezeu este izvorul vieții; a-L elimina înseamnă a ne separa de acest izvor și, în mod inevitabil, a ne priva de plinătate și de bucurie: «de fapt, creatura fără Creator dispare». Cultura actuală, în unele zone ale lumii, mai ales în Occident, tindă să-L excludă pe Dumnezeu, sau să considere credința ca un fapt privat fără nici o relevanță în viața socială. În timp ce ansamblul de valori care sunt la baza societății provine din Evanghelie - ca și sensul demnității umane, al muncii și al familiei - se constată un fel de eclipsă de Dumnezeu, o anumită amnezie, dacă nu un adevărat refuz al creștinismului și o negare a credinței primite, cu riscul de a pierde pro-pria identitate profundă. Pentru acest motiv eu, Papa Benedict, vă invit să intensificați drumul vostru de credință în Dumnezeu, Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos!”

***

* “Referindu-se la tineri Papa Benedict al XVI-lea, le spune: «Voi sunteți viitorul societății și Bisericii!» Așa cum scria apostolul Pavel creștinilor din orașul Colose, este vital de a avea rădăcini, baze solide! Și acest lucru este deosebit de adevărat astăzi, când mulți tineri nu au puncte de referință stabile pentru a construi viața lor, devenind astfel profund nesiguri. Relativismul răspândit, conform căruia totul se echivalează și nu există nici un adevăr, nici un punct de referință absolut, nu generează adevărata libertate ci instabilitate, rătăcire, conformism la modelele actuale. Voi tinerii aveți dreptul să primiți de la generațiile care vă preced puncte ferme pentru a face alegerile voastre și a construi viața voastră, așa cum o plantă tânără are nevoie de un sprijin solid până când cresc rădăcinile, pentru a deveni, apoi, un copac robust, capabil să aducă rod”.

Papa Benedict al XVI-lea (1927-2022), a fost de origine germană cu numele de Joseph Alois Ratzinger și i-a urmat papei IOAN PAUL al II-lea, fiind cel de-al 265 papă, instalat fiind în 19 aprilie 2005. A fost primul papă german după 482 de ani. A studiat teologia și filosofia, fiind doctor în Teologie. Vorbea fluent germana, italiana, latina, franceza, engleza și spaniola. În anul 2013, a demisionat pe motiv de sănătate fiind primul Papă din Evul Mediu care a solicitat astfel de problemă. A decedat la ora trei dimineața a zilei de 31 decembrie 2022, spunând ultimele sale cuvinte: “Doamne te iubesc”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

Lasă un comentariu