Sfântul Ioan Botezătorul

Distribuie pe:

Șirul sărbătorilor de iarnă se încheie în 7 ianuarie, a doua zi după Botezul Domnului, când prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Numele Ioan, în limba ebraică, vine de la “Iahve” și “hanan” și înseamnă “Dumnezeu este milos”, dar se poate traduce și cu “cel miluit de Dumnezeu”.

Ioan, Prorocul și Înaintemergătorul Domnului, s-a născut în cetatea Orini, ca rod al rugăciunilor și al postului părinților săi, Elisabeta și preotul Zaharia. Arhanghelul Gavriil a vestit nașterea sa pe când tatăl său se afla în templu: “Va fi mare înaintea Domnului, nu că va întrece pe Ieremia, ci că acesta, adică Ioan, se va umple mult mai mult de Duhul Sfânt, încă din pântecele maicii sale. Ieremia numai a proorocit despre Mesia, iar Ioan este rânduit să pună mâna pe Mesia și să-L boteze și așa va întrece pe toți cu mărimea slujirii sale”. Sfântul Ioan Botezătorul a fost binecuvântat de Dumnezeu să fie Înaintemergătorul. Deschide calea pe care Mântuitorul Iisus Hristos însuși o va întări și consolida: calea îndreptării morale prin pocăință. Lucrarea sa este de a mărturisi dumnezeirea lui Iisus Hristos. Are misiunea de a pregăti Calea Domnului, iar botezul său nu este botezul creștin. Ioan însuși spunea: “Eu vă botez cu apă spre pocăință, ca pregatire, dar Cel ce vine după mine vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc”.

Ioan este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Și-a început activitatea în primul an al guvernării lui Pilat din Pont. Predicile le ținea în deșertul Iudeii, unde trăia, mărturisea și boteza în Iordan pe cei ce credeau în el. Predica lui era: schimbarea vieții, întoarcerea la Dumnezeu și împăcarea cu El, pentru a primi viața nouă, pe care o aduce Împărăția lui Mesia. El era cel dintâi care făcea ceea ce spunea, prin înfrânarea și viața grea pe care o ducea: îmbrăcat în haina aspră de păr de cămilă, nu mânca pâine, nici vin nu bea, hrănindu-se doar cu lăcuste și miere sălbatică. Ioan îi îndemna pe oameni să se pocăiască: “Pocăiți-vă, căci Împărăția cerurilor este aproape!”, iar aceștia, mărturisindu-și păcatele, erau botezați în râul Iordan. Sf. Ioan este și Botezătorul Domnului, deoarece el se va învrednici să boteze în Iordan pe Hristos.

În lupta pentru trezirea sufletelor, Sfântul Ioan l-a mustrat pe regele Irod Antipa care și-a izgonit soția, trăind cu femeia fratelui său, Filip. Mânia Irodiadei l-a urmărit, Ioan fiind întemnițat la Maherus, dincolo de Iordan. La ospățul de ziua nașterii lui Irod, fata Irodiadei, Salomeea, a dansat atât de plăcut, încât regele i-a făgăduit orice-i va cere. Prin dansul fiicei sale, Irodiada a obținut capul marelui Prooroc. Astfel s-a mutat la cer prietenul Mirelui, ca Mucenic al Legii Domnului, la porunca unui rege împătimit și a unei femei nelegiuite.

Șase sărbători sunt închinate de-a lungul anului Sfântului Ioan Botezătorul: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezatorul (24 februarie), A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai), Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) și Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul (23 septembrie).

La mulți ani celor ce poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul!

Vasile Bota

Lasă un comentariu