Instrumentele popoarelor din colecția Muzeului Etnografic din Budapesta, expuse la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș vă invită marți, 17 ianuarie, de la ora 17.00, la Secția de Istorie și Arheologie, la vernisajul expoziției “Cu fluier, tobă și didgeridoo... Instrumentele popoarelor din colecția Muzeului Etnografic din Budapesta”. Expoziția itinerantă organizată de Muzeul Etnografic din Budapesta ajunge la Târgu Mureș, după ce aceasta a putut fi văzută până de curând la Muzeul Haáz Rezso din Odorheiul Secuiesc.

Expoziția interactivă de muzică prezintă o parte din instrumentele diferitelor popoare și culturi, din perspectiva cercetătorilor maghiari și a colecțiilor Muzeului Etnografic. În perioada februarie - aprilie 2023, Muzeul Județean Mureș va organiza o serie de evenimente speciale și un proiect de educație muzicală în expoziție dedicat elevilor din ciclul primar și gimnazial. Detaliile evenimentelor vor fi comunicate ulterior pe paginile de social media și pe pagina de web a muzeului.

La vernisajul expoziției vor lua cuvântul Pálóczy Krisztina, curatorul expoziției, muzeograf la Muzeul Etnografic din Budapesta, și Ötvös Koppány-Bulcsú, directorul Muzeului Județean Mureș.

Prelegerile vor fi urmate de un concert instrumental asigurat de Radu Vargă, care va face o demonstrație de folosire a santurului și a neiului, două instrumente vechi cu o poveste pe măsură.

În zilele noastre, putem găsi o formă aparte de distribuție a instrumentelor muzicale, și putem auzi din ce în ce mai multe tipuri de instrumente la diverse festivaluri de muzică, cu trupe care provin de departe, deseori inspirându-se din culturi muzicale din afara Europei. Instrumentele pe care le auzim sunt adesea necunoscute și exotice pentru noi. Cercetătorii maghiari au fost întotdeauna deschiși și dornici să învețe despre valorile altor culturi prin muzică. Renumitul compozitor maghiar, Bela Bartok, unul din reprezentanții de seamă ai muzicii moderne, a călătorit în Algeria la începutul anilor 1900 pentru a cerceta muzica arabă și s-a ocupat, de asemenea, de muzica populară a popoarelor vecine, precum și de cea a turcilor și a altor popoare asiatice. În același ton se înregistrează și cercetările lui Bálint Sárosi în Africa și ale lui Laszlo Vikar în Asia. Ei sunt recunoscuți internațional pentru preocupările legate de culegerea de muzică și pentru colecționarea de diverse instrumente muzicale. Marile colecții care au stat la baza întemeierii Muzeului Etnografic din Budapesta au cuprins încă de la început și instrumente populare. De exemplu, colecția lui Janos Xantus, adunată între anii 1869 și 1870, în Asia de Est și de Sud-Est conține 90 de instrumente muzicale și accesorii componente. În urma expediției contelui Jeno Zichy în Rusia și în Asia de Est au fost incluse în colecția etnografică și alte instrumente muzicale vechi: tobe ale șamanilor, o vioară cu două corzi, harpe și bețișoare s.a.m.d.

Prezenta expoziție ilustrează asemănările și deosebirile instrumentelor muzicale provenite de pe mai multe continente ale lumii, care reprezintă o parte din cele peste 3.000 de instrumente aflate în colecția Muzeului Etnografic de la Budapesta. Gruparea instrumentelor exemplificate în expoziție s-a bazat pe cele 4 grupe principale ale sistemului HORNBOSTEL și SACHS acceptat internațional: instrumente idiofone, membranofone, cordofone și aerofone.

Cu ajutorul unor căști, vizitatorii vor putea asculta sunetele produse de instrumentele expuse, prin intermediul cărora vor fi ghidați auditiv printr-o scurtă istorie a muzicii. Elementul interactiv al expoziției este dat de posibilitatea vizitatorilor de a testa sunetele anumitor tipuri de instrumente.

Expoziția va putea fi vizitată până la 30 aprilie 2023, de marți până vineri, între orele 09.00 și 17.00, sâmbăta și duminică, între orele 10.00 și 14.00. Lunea este închis. Prețul biletului de intrare: adulți - 15 lei; pensionari - 7 lei; elevi și studenți - 3 lei.

Lasă un comentariu