Patriotul, voievodul și... cozile de topor

Distribuie pe:

• Parabola biblică ne spune despre securea care nu a putut tăia pădurea decât atunci când a avut coadă. O asemenea coadă o reprezintă fiecare dintre cei “10 români” din București, Galați, Gorj, Giurgiu, Călărași, Tulcea, Mehedinți, care ne-au fost anunțați că au acceptat să candideze pentru colegii uninominale, 8 pentru Camera Deputaților și 2 pentru Senat, pe lista minoritarilor udemeriști din aceste județe. Cele “10 cozi de topor” demonstrează că în politică nu există patriotism, că pentru o pungă de galbeni, adică pentru “30 de arginți”, mulți sunt în stare de orice. Foamea de putere a acestor personaje rămase pe dinafară la împărțitul bucatelor nu cunoaște margini. Ei sunt “Iuda” timpurilor noastre și dovedesc încă o dată cât de ahtiați sunt pentru putere și bani. Oare aceștia să fie parlamentarii de care are nevoie țara aceasta și pe care electoratul îl așteaptă în urma noului sistem de vot? Îi întreb pe acești “formiști”: Știu ei ce înseamnă autonomie teritorială? Au auzit sau au citit de masacrele de la Trăznea, Ip, Moisei și Sărmașu? De atrocitățile care s-au comis în timpul când Transilvania a fost cedată prin Dictatul de la Viena? S-au gândit că prin această decizie ei, de fapt, își trădează cu seninătate părinții și înaintașii? Categoric nu. În ce hal de frustrare să fi ajunși acești candidați la fotolii parlamentare dacă au acceptat un asemenea gest deplorabil. Ei sunt pionii otrăviți ai viitoarei ofensive pentru declanșarea unei largi campanii autonomiste. Oare ce ne mai așteaptă Doamne?

Moisoiu Adrian (1938, 15 ianuarie -), politician român, deputat de Mureș pe listele Partidului România Mare în 2 legislaturi: 2000-2008. A avut în parlamentul României 275 de luări de cuvânt în 186 de ședințe. A fost președintele PRM-Mureș și membru fondator al Uniunii Vatra Românească. Inginer și profesor universitar, autor a 10 cărți, cursuri și îndrumări universitare, studii de cercetare, comunicări publicate în țară și străinătate, 21 contracte de cercetare și colaborator la mai multe reviste și ziare. Unul din cei mai buni parlamentari mureșeni din 1989 încoace. Patriot adevărat, cu demnitate românească!

***

• Voievodul Menumorut este menționat în cronica lui Anonimus, cronicarul regelui ungur Bella al III-lea ca fiind Duce al țării dintre Tisa, Mureș și Munții Apuseni, locuit de români, slavi, avari, cozari, având ca reședință cetatea Biharia, pe timpul ungurilor în anul 896, răspunde solilor lui Arpad (850-907), primul conducător al Ungariei, astfel: “Dacă domnul vostru are lipsă de ceva, fiindcă este nou venit și-mi este vecin, îi dau. Dar «Pământul» pe care îl cere «Nu» i-l dau, fiindcă «îl am moștenire de la părinții și strămoșii mei». Cinstește patria la fel cum cinstești pe părinții tăi. Mama fiecăruia este deosebită, dar mama comună a tuturor este patria. Nimic nu este mai plăcut ca patria”.

Valentin Roman - Pe urmele Geto-Dacilor

***

• “Șovinism” - Idiologie și politică de ațâțare a urii și dușmăniei între națiuni și popoare, de propagare a ideii superiorității unei națiuni asupra altora, de promovare a exclusivismului și intoleranței naționale; naționalism extremist, agresiv, care are drept scop ațâțarea vrajbei naționale și urii între popoare sau între naționalități conlocuitoare, propagarea rasismului; atitudine politică retrogradă în afirmarea dușmănoasă a superiorității (Dex 1998).

P.S. Stindardul moților Horea înainte de supliciul “trasului pe roată” a cerut să vină preotul ortodox Rațiu, să-l spovedească. L-a găsit plângând, Horia a zis preotul Raț: “nu plânge pentru că te văd mii de frați că îți este frică de moarte. Părinte, plâng nu de frica morții, plâng fiindcă m-au trădat românii mei” (Horea Rex Daciae). Patriotul unionist Grigore Vieru spunea odinioară:

“Două mari păcate are românul: dragostea prea mare pentru străini și ura pentru ai săi”. “Să luăm, aminte, frați români: cu Dumnezeu și țara nu ne putem juca”.

Cu dragoste creștinească, părintele Ilie

Lasă un comentariu