Târgu Mureș s-a alăturat Programului de Rezidență pentru Scriitori

Distribuie pe:

Municipiul Târgu Mureș s-a alăturat Programului de Rezidență pentru Scriitori, în care sunt așteptați, timp de trei luni, scriitori, poeți, traducători literari și oameni de știință din țară și din străinătate, informează Agenția Culturală Petõfi (PKU). Autorii precizează că Târgu Mureș este unul dintre orașele marcante ale vieții culturale maghiare, care a reprezentat întotdeauna un centru literar și științific.

Programul de rezidență dedicat autorilor maghiari, lansat în 2019, cuprinde 8 locații din Ungaria, în care au fost deja invitați autori maghiari și străini. Primul rezident va fi, începând cu luna ianuarie, scriitorul de artă, criticul și redactorul Norbert Vass.

“Până acum, am acceptat solicitări de la 50 de autori; pe lângă numeroși scriitori și poeți maghiari, am avut și solicitanți austrieci, indieni, albanezi, români, kosovari, argentinieni, kazahi, sloveni, bulgari, americani, egipteni și kârgâzi. Rezidențele organizate împreună cu autoritățile sau organizațiile locale îi ajută pe autori nu numai în a-și pune în aplicare planurile de lucru, ci și în a cunoaște mai bine și mai profund orașul sau regiunea respectivă, a declarat Dániel Levente Pál, director general adjunct al PKÜ, citat de MTI.

Beneficiarii rezidenței sunt găzduiți de Fundația “Studium Prospero”. “Studium HUB” funcționează în centrul municipiului Târgu Mureș, ca un spațiu comunitar, tot aici regăsindu-se și apartamente de serviciu destinate unor medici și unor artiști.

Instituția comunitară, realizată cu sprijinul statului ungar, a fost inaugurată în decembrie 2021, în prezența secretarului de stat pentru politici naționale al Cancelariei prim-ministrului ungar, Árpád János Potápi, care a declarat că spațiul comunitar deservește târgumureșenii și joacă un rol important în apropierea poporului român de cel maghiar, potrivit MTI.

Potrivit secretarului de stat, toată lumea poate fi mândră că în istoria Ungariei, sau cel puțin în ultimul secol, nu a existat o perioadă atât de plină de reușite precum în deceniul recent încheiat: au fost ridicate creșe, biserici și spații comunitare. Acesta a mai adăugat că succesul este comun, întrucât obiectivele au fost formulate împreună cu comunitățile maghiare de peste granițele Ungariei, iar realizarea lor a fost făcută prin muncă comună și cu sprijinul Guvernului ungar.

Potápi a mai remarcat că mai important decât construcțiile este sentimentul de solidaritate națională dintre maghiari, care s-a intensificat în acest răstimp.

Potrivit lui Hunor Kelemen, viceprim-ministru în Guvernul României, fiecare funcție a clădirii servește pentru păstrarea intelectualității din Târgu Mureș.

Levente Vass, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății din România și președinte executiv al Fundației Studium-Prospero, a explicat, în salutul său, că nu este suficientă conservarea bunăstării organizațiilor comunitare: “Ieșind din zona noastră de confort, trebuie să dăm exemplu prin inovare și prin a da o mână de ajutor”.

În opinia pastorului Bisericii Unitariene, László Nagy, este important faptul că această clădire monument, în care a funcționat Casa unitariană de rugăciuni, în secolul al 19-lea, transformată ulterior în restaurantul “Leul”, nu a fost demolată, ci integrată în noua clădire.

Studium HUB a fost construit cu o investiție de 1,28 miliarde de forinți (3,5 milioane euro), cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Politici Naționale din cadrul Cancelariei Prim-ministrului ungar. Clădirea are 15 birouri, trei săli de ședințe și două săli de conferințe pentru 50, respectiv 100 de persoane. În corpul de clădire monument, pe locul fostului Restaurant “Leul”, a fost amenajată o cafenea unde pot fi organizate și expoziții. La cele două niveluri superioare ale clădirii au fost amenajate 13 locuințe de serviciu pentru medici rezidenți și artiști. În spațiile vaste ale subsolului au fost amenajate un studio pentru podcast-uri și un centru cultural, spațiile fiind potrivite pentru organizarea unor evenimente profesionale, expoziții de artă plastică sau ateliere. (foto - pagina facebook Vass Levente) (I.S.)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu