Mitică Popescu: “Din Facultatea de artă teatrală, la tăiat de stuf...”

Distribuie pe:

Puțină lume știe că reputatul actor a fost și deținut politic. Pentru cei de azi, vinile sale imputate de bolșevici sunt de-a dreptul imaginare, scoase din romanul lui George Orwell, “1984”. Dar atunci faptele care i s-au fost puse în cârcă și l-au trimis la închisoare au fost de o realitate pe cât de absurdă, pe atât de cruntă, impusă de ocupanții sovietici care invadaseră țara.

“Era un Sfântul Ștefan și m-am dus la vecinul meu să-l sărbătorim. Deci era pe 27 decembrie 1957. Acolo mai erau câțiva cunoscuți, patru în total și o domnișoară. E, trei dintre ei voiau să plece în America și au scris niște scrisori la Ambasadă; unul o scrisoare, altul, două și al treilea, trei scrisori. Al patrulea

i-a turnat. După o lună de zile i-a arestat și după un alt timp, probabil după ce i-a scuturat bine, m-au luat și pe mine. M-au băgat și pentru nedenunțarea și pentru încurajarea lor, că i-aș fi aprobat. Țin minte și-acum sentința: tăinuire și instigare la acte preparatorii de trecerea frontierei. Imaginați-vă, un student la actorie pus să-și joace rolul propriei vieți într-un teatru absurd, scris de alții. Din Facultatea de artă teatrală, la tăiat de stuf! Ceilalți, săracii, au fost încălțați rău. Cel care a scris o scrisoare a luat 8 ani, cel care scrisese două, 10 ani și cel cu trei scrisori, 12 ani. 12 ani! Vă imaginați? Pentru niște scrisori. Acestea sunt vremurile pe care le-am trăit!” (sursa și foto -facebook.com/ManastireaPetruVoda)

Lasă un comentariu