Faimoasele aeronave AWACS sosesc, azi, din Germania în România

Distribuie pe:

NATO pregătește o desfășurare a avioanelor de supraveghere din flota Airborne Warning and Control System (AWACS) în România. Avioanele sosesc azi, 17 ianuarie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni și urmează să sprijine prezența consolidată a Alianței în regiune și să monitorizeze activitatea militară rusă, informează Biroul Comandamentului Aerian Aliat (sursa și foto - ac.nato.int): “În vreme ce războiul ilegal al Rusiei în Ucraina continuă să amenințe pacea și securitatea în Europa, nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la hotărârea NATO de a proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat”.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, NATO și-a sporit prezența aeriană în Europa de Est cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere și tancuri. Din februarie 2022, aeronavele AWACS NATO au efectuat patrule regulate în estul Europei și în regiunea Mării Baltice pentru a urmări avioanele de război rusești din apropierea granițelor NATO.

Avioane NATO AWACS, dislocate la Otopeni, vor desfășura misiuni de supraveghere aeriană până la sfârșitul lunii. “Acestea arată capacitatea NATO de a-și demonstra competența aeriană, întărindu-ne poziția de-a lungul flancului estic”, notează sursa citată.

AWACS NATO va începe zboruri de recunoaștere, exclusiv pe teritoriul Alianței, în zilele următoare. Misiunea este programată să dureze câteva săptămâni. Aeronavele aparțin unei flote de 14 avioane de supraveghere NATO, cu sediul în Geilenkirchen, Germania.

Știrea a fost confirmată de secretarul ageneral adjunct al NATO, Mircea Geoană: “NATO va trimite o capabilitate strategică în România - aeronave din flota Airborne Warning and Control System (AWACS). O capabilitate extrem de performantă, aeronava AWACS poate detecta avioane de la sute de kilometri depărtare, contribuind categoric la apărarea teritoriului NATO și, implicit, al României. Acest ochi atotvăzător din cer va furniza României, prin NATO, informații critice, în timp real, despre orice mișcare tactică și operațională și va sprijini sistemul Alianței de alertă rapidă”. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu