50 de milioane de euro pentru înființarea a 150 de centre de zi

Distribuie pe:

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prelungește, până la 9 februarie 2023, termenul în care pot fi depuse proiecte pentru înființarea celor 150 de centre de zi pe care România și le-a asumat în PNRR și pentru care a primit 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile.

Ministerul așteaptă cereri de finanțare pentru absolut toate comunitățile unde este nevoie de astfel de centre de zi, fiind punctate suplimentar proiectele propuse pentru zonele cu sărăcie extremă și probleme sociale majore: comunități care nu au nici centre de zi și nici măcar un asistent social, tehnician de asistență socială, mediator sanitar, mediator școlar sau consilier școlar și, în care, gradul de sărăcie este la un nivel critic, cei mai mulți locuitori trăiesc doar din venitul minim garantat, nu au locuri de muncă, iar rata abandonului școlar este uriașă.

Sunt sprijinite financiar construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea acestor centre destinate atât copiilor, cât și părinților lor. Primăriile pot obține fonduri și pentru transformarea unor clădiri pe care le dețin deja. Concret, copiii din familiile care se confruntă cu situații dificile - lipsuri materiale, probleme medicale etc., pot veni pe timpul zilei în aceste centre pentru a-și face temele, vor primi o masă caldă și vor avea parte, atât ei, cât și părinții, de sprijin și consiliere psihologică. Seara se vor întoarce acasă, alături de de părinții, bunicii și frații lor. Cel puțin 10 la sută dintre aceste centre vor fi înființate în zonele în care comunitatea romilor este mai numeroasă. Cererile de finanțare se depun exclusiv electronic în platforma PNRR - la adresa https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home

Ileana Sandu

Lasă un comentariu