Delfinii trebuie să “strige” unul la altul ca să acopere zgomotele oamenilor

Distribuie pe:

Delfinii “strigă” pentru a încerca să se facă auziți de semenii lor peste nivelul de zgomot subacvatic din ce în ce mai intens, conform unui nou studiu. Însă, ei nu reușesc întotdeauna să facă acest lucru, potrivit oamenilor de știință, ceea ce indică faptul că zgomotul produs de om ar putea avea un impact negativ pe termen lung asupra sănătății acestei specii.

Studiile anterioare au demonstrat că delfinii sunt mamifere sociale, inteligente, care se bazează pe “fluierat” și ecolocație pentru a vâna și a se reproduce. Astfel zgomotul produs de om, generat de activități precum forarea și transportul maritim, are potențialul de a influența negativ sănătatea delfinilor sălbatici. Noul studiu, publicat în jurnalul științific Current Biology, arată că delfinii “strigă” atunci când încearcă să colaboreze cu semenii lor, ca răspuns la creșterea nivelului de zgomot din mediul subacvatic. Autoarea principală a studiului, Pernille Sorensen, doctorandă la Universitatea Bristol, a declarat: “Aceleași motive care fac ca sunetul să fie atât de avantajos pentru ca animalele să se folosească de el, le face, de asemenea, susceptibile la perturbarea provocată de zgomotul din mediul înconjurător. În ultimele două decenii, am observat o creștere dramatică a zgomotului produs de om, iar poluarea fonică a oceanelor nu face excepție”.

Potrivit cercetătorilor, deși studiul a fost efectuat cu delfini obișnuiți cu prezența umană, zgomotul produs de om poate avea efecte dăunătoare și asupra exemplarelor sălbatice. (Agerpres)

Lasă un comentariu