Prea multă muncă dăunează grav sănătății...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Michigan, citați de descopera.ro, susțin că expresia “timpul înseamnă bani”, adică munca prea intensă, triplează riscul de a suferi de depresie, întrucât zilele lungi și stresante la serviciu ne lasă epuizați.

“Studiul nostru s-a extins pe 11 ani, în care am colectat date de la peste 17.000 de medici. Astfel, am descoperit că munca de 90 de ore sau mai mult pe săptămână este asociată cu simptome depresive, crescând riscul de a suferi de depresie de trei ori, în comparație cu oamenii care munceau între 40 și 45 de ore pe săptămână.

Cei care au lucrat multe ore au obținut scoruri suficient de mari pentru a fi diagnosticați cu depresie moderată până la severă, o afecțiune destul de gravă pentru a necesita tratament. Am constatat un efect doză - răspuns între orele lucrate și simptomele depresiei, cu o creștere medie de 1,8 puncte pentru cei care lucrează între 40 și 45 de ore și până la 5,2 puncte pentru cei care lucrează mai mult de 90 de ore.

În plus, după ce am analizat peste 23.000 de lucrători independenți și angajați, am ajuns la concluzia că munca în weekend afectează și sănătatea mintală, iar femeile sunt deosebit de vulnerabile.

Astăzi, normele sociale și presiunile economice pot împinge mulți oameni să muncească cu mult peste ceea ce poate suporta sănătatea lor mintală. Dorința de a urca rapid pe scara carierei sau de a păstra o poziție în profesie sunt, de asemenea, deseori, stimulente pentru profesioniști să lucreze peste orele de program sau să lucreze în weekend.

Problema este că acea linie se estompează foarte repede, iar ceea ce începe ca o excepție poate deveni rapid normă, lăsându-ne epuizați fizic și emoțional, deschizând ușa unor afecțiuni precum depresia.

Echilibrul deficitar dintre viața profesională și cea privată ajunge să ne taxeze. Pentru a evita acest lucru, este important să vă asigurați că aveți suficient timp pentru a vă odihni și a vă deconecta de la serviciu. Atunci creierul nostr u își poate lua o vacanță și nivelul de stres scade.

De asemenea, hobby-urile ajută la atenuarea efectelor negative ale orelor lungi de muncă și la reducerea riscului de depresie. Ele ne îmbunătățesc starea de spirit, ajută la reducerea tensiunii generate de mediile de lucru și ne protejează bunăstarea psihică.

Prin urmare, nu vă neglijați sănătatea mintală, păstrați-vă nivelul de stres și de oboseală sub control înainte de a fi prea târziu...”, ne sfătuiesc oamenii de știință americani. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu