Prescripția, bat-o vina! Dosarul “Mici pentru Milițianu” a rămas în coadă de pește

Distribuie pe:

Nu vor exista consecințe juridice pentru provocarea de la Odorheiu Secuiesc, din septembrie 2017, deoarece în cauză a intervenit prescripția, au transmis autoritățile române pentru Alianța Maghiară din Transilvania (AMT).

Potrivit comunicatul citat de MTI, deputatul AMT Zoltán Zakariás, pe atunci președintele filialei Harghita a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), și Zsolt Ölvedi, fostul președinte al PPMT din Odorheiu-Secuiesc, au depus o plângere împotriva unor autori necunoscuți, în urma publicării pe internet a unui videoclip, în septembrie 2017.

În clip, un bărbat român, care se prezintă “Milițianul”, încearcă să demonstreze că la grill barul unui supermarket din Odorheiu Secuiesc nu a fost servit cu mici pentru că nu vorbea limba maghiară. După incident, s-a aflat că bărbatul a încercat de mai multe ori să cumpere mici înainte ca magazinul să deschidă și că înregistrarea video a fost făcută cu intenția de a instiga.

La momentul respectiv (2017), cei doi politicieni au depus o plângere pentru o infracțiune motivată de ură, împotriva unui autor necunoscut, la care autoritățile române abia acum au oferit un răspuns oficial, anunțând că acțiunea s-a prescris și că nu vor exista consecințe juridice.

Zoltán Zakariás consideră că decizia autorităților nu este o surpriză, deoarece “a devenit o practică sistematică faptul că autoritățile din România întârzie sau chiar obstrucționează investigarea faptelor comise împotriva maghiarilor din Transilvania, iar dacă se fac progrese, de obicei, victimă este comunitatea maghiară”.

Din anul 2017 încoace, afirmă Zakariás, au avut loc mai multe provocări antimaghiare în România: “Instituțiile și comunitățile noastre au fost atacate și au avut loc chiar și agresiuni fizice. Gândiți-vă doar la ceea ce s-a întâmplat în cimitirul din Valea Uzului, unde au fost folosite catarge de steaguri și bastoane pentru a ataca maghiarii care s-au adunat să comemoreze și care se rugau pașnic”.

Potrivit deputatului, acestea nu sunt fenomene izolate: “În România, antimaghiarismul a devenit politică de stat”, a subliniat Zoltán Zakariás, care a amintit că și fostul premier Mihai Tudose și președintele Klaus Iohannis au avut declarații antimaghiare. El a subliniat că nici cazul de la Odorheiu Secuiesc nu trebuie privit izolat, deoarece, după acest episod, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a lansat controale ample în județele din secuime.

“Se pare că a devenit o practică obișnuită să se acopere eșecurile guvernelor care se perindă succesiv cu provocări antimaghiare și ne temem că acest lucru va fi la fel și în viitor”, a atras atenția Zakariás. El a promis că, de fiecare dată, va lua măsuri împotriva instigatorilor și va informa în mod regulat forurile internaționale cu privire la evenimentele antimaghiare. Potrivit deputatului, așa ar trebui să se procedeze și la nivelul administrațiilor locale. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu