A fost pericol iminent de explozie? 30 de tone de NPK în mijlocul unui incendiu violent din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Duminică la amiază, târgumureșenii au primit un mesaj RO-Alert prin care li se cerea să evite zona Cartierului Unirii unde avea loc un incendiu major la o hală industrială, cu degajări mari de fum. Apelul la 112 a fost înregistrat la ora 13.00 și anunța un incendiu violent la un ansamblu de depozite de pe strada Mureșului (cartierul Unirii), lângă malul râului Mureș, în locația fostei piețe de vechituri, cum mai cunosc târgumureșenii zona.

Pompierii militari din Târgu Mureș s-au deplasat de urgență la fața locului, inițial cu 5 autospeciale pentru ca mai apoi să mobilizeze alte forțe, astfel încât, în final, au acționat cu 13 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autoscară mecanică de lucru și salvare de la înălțimi, precum și două ambulanțe SMURD, cu un efectiv de peste 70 de pompieri militari. În sprijinul pompierilor militari mureșeni au sosit echipaje din partea ISU Sibiu, ISU Bistrița - Năsăud, ISU Harghita și ISU Cluj. De asemenea, pompierilor militari li s-au alăturat două echipaje de pompieri voluntari din comunele Acățari și Ceuașu de Câmpie.

Conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Horea” al județului Mureș, incendiul s-a manifestat cu flacără deschisă și degajări mari de fum pe o suprafață de 1.500 mp, fiind afectate mai multe încăperi cu destinații diverse, printre care și un depozit de îngrășăminte care a reprezentat un pericol pentru populație și pentru forțele care au acționat la fața locului.

După ce mare parte din incendiu a fost stins, generalul de brigadă Călin Handrea, inspectorul șef al ISU Mureș, a declarat jurnaliștilor aflați la fața locului că “intervenția a fost îngreunată de multitudinea materialelor aflate în aceste boxe, printre care cea mai problematică a fost NPK-ul (îngrășăminte chimice - n.r.), o cantitate de aproximativ 30 de tone. Am evacuat cam 15 tone și a rămas o cantitate similară în depozit. NPK are azot care dacă e în prezența unei temperaturi ridicate și dacă s-ar amesteca cu benzină sau motorină poate duce la explozie. Acesta a fost și motivul de trimitere a mesajului RO-Alert către populație. Același motiv a stat și la baza evacuării oamenilor din zona aceasta de către echipajele de jandarmi și politie care ne-au acordat sprijin”. Conform inspectorului șef al ISU Mureș, pompierii, alături de angajați ai firmei care depozita îngrășămintele, au reușit, cu un motostivuitor, să scoată din depozit 15 tone de îngrășăminte, jumătate din cantitatea existentă, înainte ca întreg acoperișul depozitului și pereții să fie cuprinși de flăcări. Din acel moment și până la stingerea incendiului, pompierii au acționat pentru răcirea îngrășămintelor astfel încât să fie menținută o temperatură cât mai joasă pentru a evita o eventuală explozie.

Într-un comunicat transmis ieri, ISU Mureș a mulțumit forțelor de intervenție, inclusiv celor din județele vecine, reprezentanților Gărzii de Mediu Mureș, echipelor de intervenție ale distribuitorilor de utilități, dar și tuturor forțelor de ordine și siguranță publică care au sprijinit, cot la cot cu pompierii mureșeni, finalizarea în condiții optime și în siguranță a acestei intervenții de amploare.

“Mulțumim de asemenea cetățenilor pentru respectarea indicațiilor și măsurilor de protecție transmise de autorități prin intermediul sistemului RO-Alert”, au mai transmis cei de la ISU Mureș.

A existat un pericol iminent de explozie?

Având în vedere primele declarații ale inspectorului șef al ISU Mureș, făcute la fața locului, când încă pompierii se luptau cu flăcările, a existat un pericol major ca îngrășămintele de tip NPK în contact cu focul care ardea violent să poată exploda, ceea ce ar fi dus la o tragedie.

Desigur că trebuia să existe un cumul de factori pentru o explozie. Temperatură mare a focului, combustibili de tip motorină sau benzină în amestec cu îngrășămintele. Din fericire, nu au existat aceste condiții.

La câteva ore după incendiu, surse specializate în industria chimică au declarat pentru punctul.ro, cu mențiunea că doresc să-și păstreze anonimatul, că în acel depozit se aflau îngrășăminte NPK de tipul 15-15-15 care nu îndeplinește condițiile pentru a fi declarat produs combustibil având în vedere faptul că substanțele combustibile din conținutul său sunt sub 0.4% concentrație și produsul nu este capabil de descompunere autosusținută. Astfel de informații au apărut și în unele comentarii postate pe facebook la articolele care făceau referire la incendiul violent din Cartierul Unirii. Așteptăm, cu interes, concluziile verificărilor celor de la ISU Mureș care au început în urma acestui incendiu, concluzii care ne vor lămuri și cu privire la situația îngrășămintelor de tip NPK.

Conform șefului ISU Mureș, această intervenție este cea mai dificilă după cea din urmă cu aproape doi ani de la Centrul Comercial Transilvania din Târgu Mureș.

Felicitări pompierilor mureșeni și celor care le-au venit în ajutor și și-au riscat viața în această intervenție dificilă.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu