O ambarcațiune italiană a realizat o călătorie record în Oceanul Antarctic

Distribuie pe:

Un spărgător de gheață italian transportând la bord oameni de știință care fac cercetări în Oceanul Antarctic a atins cel mai sudic punct până la care a navigat vreo ambarcațiune până în prezent, au anunțat marți organizatorii călătoriei, un nou semn al fenomenului de retragere a gheții în jurul polilor, informează reuters.com., preluat de Agerpres.

Ambarcațiunea “Laura Bassi” a ajuns în punctul cu coordonatele 78° 44.280 S în Golful Balenelor din Marea Ross, potrivit Institutului italian de oceanografie și geofizică aplicată din Italia.

Călătoria a fost posibilă datorită unei absențe neobișnuite a gheții în acea regiune, a mai precizat institutul. Potrivit analizelor satelitare realizate anul trecut, coastele înghețate ale Antarcticii dislocă aisberguri mai rapid decât ritmul în care gheața se poate reface pe cale naturală.

Cercetătorii de pe ambarcațiunea “Laura Bassi” au prelevat mostre de la fața locului pentru a studia peștii din acele ape și au explorat până la o adâncime de 216 metri pentru a contribui la o mai bună înțelegere a curenților marini.

O analiză inițială a arătat că apa a rămas extrem de rece și prezintă o densitate ridicată de specii de pești în stagii larvare și juvenile, unele dintre varietăți fiind doar rareori observate în Marea Ross, precum și o cantitate mare de alge unicelulare.

Lasă un comentariu