Cutreierând munții

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) “Piatra...”, formațiune alcătuită din patru stânci semețe la 1.608 m altitudine în Munții Hășmaș, de o frumusețe pitorească cu mii de flori alpine și capre negre pe creste, situată în aceeași zonă cu formațiunile naturale care alcătuiesc Cheile Bicazului și Lacu Roșu. 2) Ieșirea din Leaota! - Ciupercă comestibilă care crește la altitudini de până la 3.500 m, altitudine pe suprafețe dominate de arbori de stejar - Nicolae Herescu. 3) Pasăre de pradă de talie mare răspândită în zonele montane, cele mai multe cuibărind la noi în Munții Apuseni - Emil Făgărășanu. 4) Îndemn la coridă - Masiv muntos cu altitudinea maximă de 1.667 m în vârful Ciuha Mare, situat în Munții Făgărașului, caracterizat prin sălbăticia peisajelor și diversitatea vegetației, având la poale mănăstirea cu același nume, ctitoria domnitorului muntean Mircea cel Bătrân. 5) Cămăși românești înflorate - Vârf în Munții Bucegi la 2.384 m altitudine, vizibil de pe Valea Prahovei prin Crucea Eroilor Neamului, care are o înălțime de 31 m. 6) Munte în Timorul de Est - Vârf în Munții Rodnei la 2.279 m altitudine, cu priveliști spectaculoase ale munților din apropiere și ale lacurilor Lala Mare și Lala Mic. 7) Călătorie lungă și plină de aventuri - Râu în sud-vestul țării, care formează cele mai lungi chei din România, înguste, spectaculoase și absolut sălbatice, cu pereți care se înalță la 200 m și în care apa a săpat lacuri, canioane, peșteri și cascade impresionante. 8) Altă denumire pentru Uliul Șoricar, întâlnit frecvent în zona montană (pl.) - În dune! 9) Comoară infinită a artei populare, a obiceiurilor și tradițiilor, această comună din apropierea municipiului Miercurea Ciuc este punct de plecare în drumețiile montane ale Harghitei - Pană din Semenic! - Frunze de brad.

10) Arătați de cercurile copacilor - Una din cele mai cunoscute stațiuni montane, orașul din Valea Prahovei situat la cea mai mare altitudine din țară (peste 1.000 m), renumit pentru sporturile de iarnă, aerul curat și traseele montane spre Canionul Șapte Scări, Cascada Tamina, Peștera de Gheață sau Cheile Râșnoavei. 11) Masiv muntos în Țara Bârsei, cu altitudinea de 1.844 m, escaladarea fiind spectaculoasă datorită priveliștilor în toate direcțiile și pietrelor sculptate de natură (2 cuv.).

VERTICAL: 1) Trecătoare în Carpații Moldo-Transilvani la 1.235 m altitudine, pe “Drumul Talienilor”, munții cu aceeași denumire fiind magistral descriși de Calistrat Hogaș în “Pe drumuri de munte” și de Mihail Sadoveanu în “Baltagul”. 2) Animal cu păr lung, care trăiește liber în munții Tibetului - Pârâu și sat în comuna Răstolița din Defileul Superior al Mureșului - “Administrația Națională a Penitenciarelor” (siglă). 3) Intrarea în Voineasa! - Vârf situat în partea centrală a Munților Făgăraș la 2.471 m altitudine, având la poale lacul Podul Giurgiului. 4) “Piatra...”, vârf la 1.376 m altitudine în Munții Hășmaș, al cărui platou oferă o panoramă deosebită a Lacului Roșu. 5) Vârf situat în partea estică a Munților Făgăraș la 2.473 m altitudine, având la poale lacul cu aceeași denumire, cu o apă adâncă și clară, propice habitatului păstrăvilor - Epocă - Malurile Prutului! 6) Diminutiv de la Maria - Nume japonez - “Internal Rate of Return” (acronim). 7) Indicativul auto al județului Alba - Codul statului Canada - Comună în județul Brașov, punct de plecare în drumețiile pe versantul nordic al Munților Făgăraș. 8) “Vârful ...”, rezervație peisagistică care constituie unul din cele mai atractive puncte de belvedere din județul Hunedoara, inclusă în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului - Drum lăturalnic! 9) Plantă din Mărginime! - Zmeu alandala! - Nimfă metamorfozată de zeul apelor într-o insulă, în mitologia greacă. 10) Stațiune pe Valea Teleajenului din județul Prahova, cu două minunate mănăstiri, punct de plecare în drumețiile spre masivul Ciucaș - Comună în județul Argeș, într-o încântătoare depresiune intramontană cu valențe istorice și turistice la 750 m altitudine pe versantul sudic al culmilor maiestuoase ale Munților Piatra Craiului, punct de plecare în traversarea Carpaților spre Bran. 11) “Piatra...”, sat în comuna Tiha Bârgăului, Bistrița-Năsăud, situat în Pasul Tihuța (1.201 m), cu pârtie de schi și săniuțe, dar și o mănăstire și Motelul Dracula.

Dicționar: OLE, SOMO, IOD, RIA, RIE, CAN, ZMUE, AEA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Vânt de primăvară”, apărut în 28 ianuarie 2023: GOGA, PALER, ALECSANDRI, DARASCU, AL, RON, EVU, K, C, STEA, LIE, OI, AN, TAM, SNG, ELEN, R, B, URSEI, CU, URZICA, RUS, CIUCURENCU.

Lasă un comentariu